V Orlové je druhé ohnisko ptačí chřipky v Moravskoslezském kraji

05.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Orlová (Karvinsko) 5. února (ČTK) - V Orlové na Karvinsku je druhé ohnisko ptačí chřipky v Moravskoslezském kraji. Veterináři tam ve spolupráci s hasiči dnes usmrcují 50 kusů hrabavé i vodní drůbeže. V pondělí bude v okolí ohniska vymezeno ochranné i dozorové pásmo a úřady budou muset do týdne zajistit evidenci drůbeže. ČTK to dnes řekl ředitel Krajské veterinární správy Severin Kaděrka. Veterináři během víkendu potvrdili v Česku celkem pět nových ohnisek ptačí chřipky.

\"V sobotu nám byl nahlášen úhyn čtyř kusů drůbeže, takže jsme tam odebrali vzorky a nechali je vyšetřit v Praze,\" uvedl Kaděrka. Nález byl pozitivní a dnes se provádí likvidace chovu za účasti hasičů. \"Majitel bohužel nerespektoval naše požadavky ani nařízení Státní veterinární správy a všechno choval venku. Museli jsme požádat o pomoc hasičský záchranný sbor, protože je to takový polodivoký chov, ta drůbež není ani zvyklá chodit do nějakého prostoru kurníku, takže se to musí chytat všechno v areálu hospodářství,\" doplnil Kaděrka.

Po jednání s úřady bude v pondělí v okruhu ohniska stanoveno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. V ochranném pásmu je nutné sečíst ptáky v malochovech i komerčních chovech. Obce rovněž musí zajistit likvidaci uhynulé drůbeže a uhynulých volně žijících ptáků. Obce v dozorovém pásmu musí mít k dispozici soupis pouze komerčních chovatelů drůbeže.

Podle Kaděrky zatím nelze říci, zda jsou v okolí ohniska nějaké komerční velkochovy. Jasné to bude až během pondělí, kdy budou pásma vymezena.

První ohnisko se v kraji objevilo minulý víkend, a to v Ostravě-Svinově, kde bylo minulou neděli utraceno 20 slepic, které majitel choval pro vlastní potřebu.

Ptačí chřipka se v Česku objevila na začátku letošního roku asi po deseti letech. Během tohoto víkendu potvrdili veterináři pět nových ohnisek, jejich počet v republice tak vzrostl o třetinu na 20. Jedno nové ohnisko je i v Pardubickém kraji, kde dosud žádné nebylo. Ve všech případech se jednalo o neregistrované malochovy.

Nemoc je na většině území státu. Veterináři také například zakázali v celé republice pořádat výstavy ptactva. Tato omezení stále trvají a vzhledem k tomu, že počet ohnisek se navyšuje, nepředpokládá se, že by byla během února zrušena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK