Čínský dovoz i vývoz v lednu silně rostly

10.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. února (ČTK) - Čínský dovoz i vývoz v prvním měsíci nového roku rostly rychleji, než se očekávalo. Růst vývozu byl nejvyšší za téměř rok a dovozu za čtyři roky. Přebytek bilance zahraničního obchodu se pak zvýšil na 51,35 miliardy USD (1,3 bilionu Kč) z prosincových 40,71 miliardy USD a byl nejvyšší za téměř rok. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský celní úřad.

Vývoz se v lednu meziročně zvýšil o 7,9 procenta. Dovoz vzrostl o 16,7 procenta, hlavně díky vyššímu domácí zájmu o uhlí, ropu a železnou rudu.

Analytici však upozorňují, že údaje za leden a únor mohou být zkreslená. Důvodem jsou oslavy čínského nového roku, kdy před oslavami aktivita zpomaluje a mnoho firem omezuje provoz a zavírá. Letos oslavy začaly koncem ledna, loni na počátku února.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení vývozu jen o 3,3 procenta. Dovoz měl vzrůst o deset procent. Přebytek bilance obchodu pak měl činit 47,9 miliardy USD.

Citlivým tématem je zvláště zahraniční obchod se Spojenými státy. Nový americký prezident Donald Trump opakovaně odsoudil čínské obchodní praktiky, pohrozil, že zvýší clo na čínské zboží a označí Peking za manipulátora s měnou, což by otevřelo prostor pro uvalení sankcí na Čínu.

Vývoz Číny do USA v lednu meziročně stoupl o 6,2 procenta. USA jsou největším vývozním trhem Číny, na celkovém vývozu mají podíl 18,5 procenta. Čínský dovoz z USA vzrostl o 23,4 procenta. Obchodní přebytek s USA se v lednu snížil na 21,37 miliardy USD z prosincových 21,73 miliardy USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK