Firmy chtějí po Sobotkovi, aby pozdržel telekomunikační novelu

02.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - Telekomunikační firmy vyzvaly premiéra a ministra průmyslu a obchodu Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby pozdržel schvalování novely telekomunikačního zákona a návrh s nimi nejprve prodiskutoval. Vyplývá to z dopisu ICT Unie, České asociace elektronických komunikací, Asociace provozovatelů mobilních sítí a Svazu průmyslu a dopravy. Dopis má ČTK k dispozici. Sobotka chce návrh, který má podle něj vést ke snížení cen mobilních dat, prosadit k přijetí ve zkráceném projednávání v Poslanecké sněmovně.

Podle zástupců firem se do původně technické novely, která zajišťovala přechod na standard digitálního televizního vysílání DVB-T2, dostaly bez projednání s odborníky úpravy posilující ochranu spotřebitele. Změny zasahují do smluvních vztahů s operátory a mění výši pokut udělovaných Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

\"Vzhledem k tomu, že se jedná o změny, které mohou mít zásadní dopad jak na odvětví elektronických komunikací, tak na samotné spotřebitele, je podle našeho názoru rovněž závažným pochybením chybějící relevantní a důkladné odůvodnění včetně analýzy dopadu navrhovaných úprav (RIA),\" stojí v dopise.

Sobotka se má v pátek kvůli novele setkat s představiteli stran zastoupených ve Sněmovně. Bude s nimi diskutovat o znění novely i o možnosti jejího projednání v dolní komoře Parlamentu ve zrychleném řízení.

Ministerstvo průmyslu ještě pod vedením bývalého ministra Jana Mládka (ČSSD) do novely začlenilo i zákaz sjednávání individuálních cen tarifu mezi spotřebiteli a operátory. Mládek kvůli tomu čelil silné kritice, proti návrhu se vymezil i Sobotka. Právě spor o mobilní data byl jedním z důvodů Mládkova odvolání z vlády ke konci února.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK