ÚOHS: Situace na trhu volání a dat neuspokojivá, zasáhnout nelze

09.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 9. března (ČTK) - Situace v oblasti mobilního volání a dat není podle antimonopolního úřadu uspokojivá, okamžitý zásah však neumožňuje. Situaci by prý mohl zlepšit čtvrtý operátor. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podle dnešního vyjádření předsedy Petra Rafaje sektor dlouhodobě monitoruje a dostává podněty týkající se shodných cen. Podobnost či shodnost cen však sama o sobě není důkazem kartelové dohody, uvedl Rafaj.

Na trzích s vysokou informovaností zákazníků a častými přechody od jednoho poskytovatele k druhému často dochází k takzvanému cenovém následování, které není z hlediska soutěžního práva zakázané, ačkoliv vede k podobným cenám.

\"Úřad zahájí správní řízení, pokud získá závažnější indicii zakládající podezření, že k jednotným cenám soutěžitelé dospěli vědomou koordinací svého jednání,\" uvedl Rafaj s tím, že žádný podobný důkaz úřad ani neobdržel, ani nezískal vlastním opakovaným šetřením, ani ve spolupráci se sektorovým regulátorem - Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ).

\"Pokud jde o možnost úřadu aplikovat koncept zneužití dominantního postavení, dle analýz ČTÚ nedisponuje žádný z operátorů dominantním postavením. Při neexistenci dominantního postavení tedy nemůže dojít ani k jeho zneužití,\" uvedl Rafaj.

Úřad podle Rafaje soutěž v oblasti mobilních hlasových a datových služeb nepovažuje za plně fungující, nemůže ale nyní v rámci své působnosti proti operátorům zasáhnout. Bude situaci dál sledovat a analyzovat. Ideálním impulzem pro obnovení soutěžního prostředí by prý byl vstup čtvrtého operátora, případně posílení pozice virtuálních operátorů. Pozitivní dopad úřad očekává i od chystaných legislativních změn.

Vláda ve středu podpořila novelu zákona, která podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vytvoří tlak na pokles cen mobilních dat. Nyní novela míří do Poslanecké sněmovny. Předpis podle předkladatelů víc chrání spotřebitele, zvyšuje pravomoci ČTÚ a zajistí přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Operátoři ale tvrdí, že novela ceny pro zákazníky nesníží, protože zvýšení pokut firmám bude působit opačně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK