Jak a proč se stát digitálním nomádem?

15.03.2017 | , Finance.cz
STUDENT


Přemýšleli jste někdy nad tím, jak skloubit práci a cestování, pokud zrovna nejste pilotem či letuškou? Právě takovou možnost se nabízí, když se stanete digitálním nomádem.

O co jde?

Pointou je využít dnes tolik rozšířený internet ve váš prospěch. Jedná se o práci na dálku. Můžete dělat v podstatě cokoliv, v čem jste dobří. Fotíte? Prodávejte své fotografie z cestování na internetu. Vynikáte v online reklamě či SEO? Vytvořte si web a nabízejte své služby online. Živíte se jako psycholog? Poskytněte online konzultace! Tvoříte webový design? Snad nejlepší příležitost vycestovat a tvořit dále. Už si nemusíte dělat starosti, zda vám šéf dá dovolenou, buďte pánem svého času.

Náklady na nomádský život

Když vezmete v úvahu, že při cestování nemusíte platit měsíční nájem, vodu ani elektřinu, jedinými většími výdaji zůstávají letenky do vysněných zemí. Ušetříte také na jídle. Například potraviny v některých asijských zemích jsou překvapivě levnější v porovnání s Českem. Ubytování se dá zajistit úplně zadarmo přes www.couchsurfing.com (upřednostňujte hostitele s dostatečnými recenzemi, abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem). Další možností je www.airbnb.com, kde v zaplatíte za noc jako v levnějším hotelu. Takto je možné najít pokoj v mrakodrapu, přímo v centru Dubaje s bazénem, vířivkou, saunou, balkónem a výhledem na moře za cenu dubajského „levnějšího“ hotelu.

Uskromnit se..

Při tomto životním stylu je důležité být schopný snížit své nároky na kvalitu života a umět se spokojit s málem, být přizpůsobivý a otevřený novým příležitostem a ideálně mluvit více jazyky. V neposlední řadě nesmí chybět velká dávka motivace, odvahy a odhodlání.

Žádná turistika

Digitální nomádství neznamená drahé hotely a jízdu v Porsche. Naopak, jde o to dostat se do kontaktu s místními obyvateli a poznat navštívenou zemi v celé její kráse, ne pouze z chození po mainstreamových památkách.

Co budete potřebovat

Jediná věc, na které zůstáváte závislí je slušné internetové připojení a notebook, který vám poskytne užitečné nástroje pro umožnění práce. Samozřejmě není od věci průběžně si všechnu práci zálohovat na externí disk, či USB.

Připravte se

Před každou cestou si zjistěte tamní politickou situaci, podmínky pro získání víza (je-li nějaké potřeba) a nechte se pojistit. Plánujete-li cestovat delší dobu, výhodnější je celoroční cestovní pojištění.

Jak se dozvědět víc

Existuje celá komunita (https://www.facebook.com/digitalni.nomadi/) digitálních nomádů, kteří na internetu sdílí inspiraci na levné ubytování, jídlo a užitečné tipy ohledně víz, očkování a dalších praktických záležitostí.

Digitální nomádství je vhodné nejen pro mladé nezávislé volnomyšlenkáře. Je-li vaší touhou cestovat a poznávat svět, nezáleží na tom, kolik vám je let, jestli jste introvert nebo extrovert. Cestovat a vydělávat si při tom peníze. Zní to jako sen, který se však může stát realitou, budete-li chtít a pracovat na něm.

Autor článku

Lucie Czillingová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: STUDENT