Čtvrtletní zisk výrobce sportovního oblečení Nike stoupl o pětinu

22.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Beaverton (USA) 22. března (ČTK) - Americká společnost Nike zvýšila ve třetím finančním čtvrtletí čistý zisk meziročně o dvacet procent na 1,14 miliardy dolarů (28,5 miliardy Kč). Oznámila to v noci na dnešek firma, která je největším výrobcem sportovního oblečení a obuvi na světě. Cena akcií podniku však výrazně klesla kvůli neuspokojivému vývoji zakázek a tržeb.

Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí končícím v únoru stouply o pět procent na 8,43 miliardy dolarů. Zaostaly však za očekáváním analytiků, kteří je podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 8,47 miliardy dolarů. V Severní Americe, která je největším trhem podniku, se tržby zvýšily pouze o tři procenta.

Společnost Nike po léta dominovala trhu se sportovní obuví ve Spojených státech. V poslední době však na americkém trhu posilují své pozice konkurenční firmy Adidas a Under Armour. \"Panuje hodně obav ohledně růstu Nike v konkurenčním prostředí. Před třemi až pěti lety (pro Nike) téměř žádné konkurenční prostředí neexistovalo,\" uvedl analytik Brian Yarbrough ze společnosti Edward Jones.

pmh ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK