Kvůli pokutě 22 mil. podala ČR do Bruselu žádost o smírčí řízení

22.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Česko dnes předalo Evropské komisi v Bruselu žádost o zahájení smírčího řízení v případu údajného střetu zájmů při rozdělování zemědělských dotací, za který státu hrozí více než dvacetimilionová pokuta. ČTK to řekla mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

Podle rozhodnutí zveřejněného ve středu na několika českých serverech unijní prověrka prokázala, že bývalý člen představenstva holdingu Agrofert a nynější místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se při rozdělování dotací dopustil střetu zájmů. Nastal kvůli tomu, že Faltýnek byl členem představenstva holdingu a zároveň na rozdělování dotací dohlížel jako člen dozorčí rady SZIF. Kromě Faltýnka byli podle EK ve střetu zájmů také předseda dozorčí rady SZIF Ladislav Velebný (ČSSD) a lidovecký poslanec Petr Kudela, který je řadovým členem dozorčí rady. Česku tak hrozí sankce 800.000 eur (22 milionů korun).

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) by měl protestovat a případně podat kvůli navržené pokutě žalobu.

SZIF požaduje, aby EK upustila od navržené pokuty. V případě, že komise nakonec navrhovanou finanční korekci udělí, je fond připraven podat podnět k podání žaloby na neplatnost takového rozhodnutí u Soudního dvora EU.

Holding Agrofert donedávna vlastnil Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů vložil letos v únoru akcie Agrofertu do svěřenského fondu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK