Ceny ropy mírně klesají, Brent se však drží nad 50 USD

23.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 22. března (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes převážně snižovaly. Ropa Brent se však stále drží nad 50 dolary za barel, a nezopakovala tak středeční pokles pod tuto psychologicky důležitou hranici.

Cena severomořské ropy Brent se kolem 17:30 SEČ pohybovala okolo 50,61 USD za barel a ztrácela 0,1 procenta oproti předchozímu závěru. Americká lehká ropa WTI vykazovala pokles o 0,4 procenta na 47,83 dolaru za barel.

Trh je stále pod vlivem zpráv o pokračujícím růstu amerických zásob a otevírání dalších ropných vrtů. Podle středeční zprávy Úřadu pro energetické informace (EIA) zásoby ropy minulý týden vzrostly o pět milionů barelů na 533,1 milionu, více než čekali analytici.

V neděli se v Kuvajtu sejdou ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se zástupci některých dalších států těžících ropu, aby čelili tomuto trendu. Probírat budou dodržování loňské dohody o omezení těžby a další postup.

\"OPEC dělá vše pro to, aby trh ovlivnil směrem, jaký potřebuje, ale trh, zdá se, zase dělá vše pro to, aby mu v tom zabránil,\" řekl agentuře Reuters Oliver Sloup ze společnosti IITrader.com.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 50,61 50,64 New York - Nymex WTI květen 47,83 48,04

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK