Které příjmy ze zaměstnání vám nezvýší důchod?

13.04.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Měsíční částka státního důchodu závisí zejména na příjmech. Některé příjmy zaměstnanců však výši státního důchodu neovlivňují. Které to jsou?

Do výpočtové formule státního důchodu, ať už starobního nebo invalidního, vstupují pouze příjmy, ze kterých bylo v produktivním věku, odvedeno sociální (důchodové) pojištění. Z některých příjmů ze zaměstnání však zaměstnanci sociální pojištění neplatí, a proto se tyto příjmy nehodnotí při výpočtu starobního nebo invalidního důchodu. Podívejme se na vybrané zaměstnanecké příjmy neovlivňující výši státního důchodu.

Příjmy na dohody do limitu

Z měsíční odměny z dohody o provedení práce ve výši 10 000 Kč a méně se sociální pojištění neplatí, stejně tak se sociální pojištění neplatí z měsíční odměny z dohody o pracovní činnosti s měsíční odměnou 2 499 Kč a méně. Takové příjmy tedy nemají vliv na výpočet státního starobního nebo invalidního důchodu.

Praktický příklad

Zaměstnanec Zralý pracuje pro jednoho zaměstnavatele na standardní pracovní smlouvu na dobu neurčitou s hrubou měsíční mzdou 23 400 Kč. Současně si zaměstnanec Zralý přivydělává na dohodu o provedení práce pro druhého zaměstnavatele, měsíční odměna činí 7 000 Kč. Protože z dohody o provedení práce není placeno sociální pojištění, tak pro důchodové účely se budou panu Zralému hodnotit pouze měsíční mzdy ve výši 23 400 Kč.


Čtěte také:
Hodinová minimální mzda: V Česku 66 Kč, v Evropě i 300
Kdy je dobré odejít do předčasného důchodu?
Kdo má vyšší důchod než mzdu?
Jak se liší důchod otce a jeho syna?

Zákonné odstupné

Jestliže je pracovní poměr ukončen z důvodů, na kterých nenese zaměstnanec vinu, které jsou taxativně uvedeny v zákoníku práce (např. rušení zaměstnavatele, nadbytečnost zaměstnance), potom při splnění zákonných podmínek vzniká zaměstnanci nárok na výplatu odstupného. Měsíční částka zákonného odstupného je odstupňována dle délky trvání pracovního poměru. Z obdrženého zákonného odstupného se však neplatí sociální pojištění, a proto tento příjem rovněž nemá vliv na výpočet státního důchodu.

Příspěvek zaměstnavatele na smlouvy

Od letošního roku došlo ke zvýšení daňového osvobození pro příspěvky zaměstnavatele zaměstnanci na smlouvu o životním pojištění, penzijním připojištění nebo doplňkové penzijním spoření na 50 000 Kč z 30 000 Kč. Z příspěvku zaměstnavatele na smlouvy zaměstnance do zákonného limitu se neplatí daň z příjmu fyzických osob, sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Z měsíčního příspěvku do limitu neplatí daně zaměstnanec ani zaměstnavatel.

Praktický příklad

Paní Soukupová má hrubou měsíční mzdu 22 000 Kč. Dále paní Soukupové zaměstnavatel přispívá měsíčně na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření 1 500 Kč. Příspěvek zaměstnavatele na smlouvu sice zvýší paní Soukupové vlastní úspory na penzi, ale příspěvek zaměstnavatele nebude mít žádný vliv na výpočet státního důchodu. Pro důchodové účely se bude hodnotit pouze hrubá mzda.

Příjmy v aktuálním roce

Při výpočtu starobního důchodu v roce 2017 se hodnotí příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální (důchodové) pojištění, v letech 1986 až 2016. Žadatelům, kteří odejdou do důchodu v průběhu letošního roku se tak nebudou hodnotit dosažené příjmy v letošním roce.

Praktický příklad

Paní Benešová odejde do řádného starobního důchodu v září 2017. Přestože paní Benešová má na své poměry v letošním roce nadprůměrné příjmy, tak tyto příjmy paní Benešové výši státního důchodu neovlivní. Odpracované dny v roce 2017 se však budou paní Benešové počítat do celkové doby pojištění ovlivňující výši státního důchodu.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ