Americké akcie posílily, v centru pozornosti jsou výsledky firem

17.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily po předchozích třech poklesech za sebou. Pozornost investorů se totiž přesunula od geopolitického napětí ve světě k hospodářským výsledkům amerických podniků za první čtvrtletí.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,90 procenta a obchodování uzavřel na 20.632,92 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,86 procenta na 2349,01 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,89 procenta na 5856,79 bodu.

Tento týden zveřejní hospodářské výsledky například bankovní společnosti Bank of America a Goldman Sachs, největší americký průmyslový konglomerát General Electric či farmaceutická a kosmetická firma Johnson & Johnson.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters odhadují, že zisky firem zahrnutých do indexu S&P 500 v prvním čtvrtletí stouply o více než deset procent. To by představovalo první dvouciferný nárůst od třetího čtvrtletí roku 2014.

Na devizovém trhu nicméně americký dolar klesl až na pětiměsíční minimum vůči japonskému jenu. Ten je považován za bezpečnou investici v období nejistoty a těží z napjaté situace kolem Severní Koreje. Dolar oslaboval rovněž vůči euru, které si v závěru obchodování v New Yorku připisovalo zhruba čtvrt procenta na 1,0640 USD.

Vzhůru dnes zamířila rovněž turecká lira poté, co Turci v nedělním referendu podpořili navrhované ústavní změny, které mají posílit pravomoci prezidenta.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK