Čína chce podpořit růst snížením daňové zátěže firem

19.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 19. dubna (ČTK) - Čína chce snížit v letošním roce daňovou zátěž firem až o celkem 380 miliard jüanů (1,4 bilionu Kč), aby podpořila ekonomický růst. Vyplývá to z dnešního prohlášení vlády.

Vláda zjednoduší systém sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) a od 1. července sníží DPH pro zemědělské produkty a zemní plyn na 11 procent z 13 procent. Čína loni přepnula na systém DPH z původního systému rovné firemní daně pro společnosti. Ušetřila tak podle vlády společnost asi 574 miliard jüanů. Vláda rovněž rozšíří daňové výhody pro malé firmy, včetně společností zaměřených na vyspělé technologie.

Daňové škrty pomohou upevnit stabilizující se a zlepšující se trend hospodářství a podpořit strukturální modernizaci, uvedla vláda v prohlášení.

Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla o 6,9 procenta, rychleji, než se čekalo. Ekonomiku podpořily vyšší výdaje vlády za infrastrukturu a rozkvět realitního trhu, které pomohly průmyslové výrobě k nejvyššímu růstu za více než dva roky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK