Pojišťovna VZP požádala ČNB o licenci na povinné ručení

20.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Pojišťovna VZP požádala Českou národní banku o licenci na poskytování pojištění odpovědnosti za provoz vozidla, takzvaného povinného ručení. Informaci Hospodářských novin dnes ČTK potvrdila Halina Trsková z tiskového oddělení pojišťovny. Zahájení prodeje povinného ručení i havarijního pojištění plánuje ještě letos.

\"Naší ambicí je v horizontu několika let získat podíl na trhu pojištění vozidel v řádu jednotek procent,\" uvedla pojišťovna. Vzhledem ke konkurenčnímu prostředí na pojistném trhu nechce prozrazovat předem informace o rozsahu produktů, ceně či zaměření na klienty.

Povinné ručení, které nyní poskytuje 13 pojišťoven, je podle České kanceláře pojistitelů pro pojišťovny ztrátové. Náklady na ně v roce 2015 o dvě miliardy Kč převyšovaly vybrané pojistné, což značilo ztrátu produktu deset procent. Za nepříznivou bilancí je pokračující růst škod na zdraví a neodpovídající cenový nárůst.

Pojišťovna VZP, která patří v ČR mezi ty menší, je univerzální neživotní pojišťovna. Od roku 1994 byla součástí Všobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP), po vstupu ČR do EU v roce 2004 působí samostatně. Poskytuje cestovní pojištění, pojištění majetku a odpovědnosti, občanů, podnikatelů, zdravotnických zařízení, pojištění profesní odpovědnosti a majetku lékařů a farmaceutů, pojištění běžné občanské odpovědnosti, úrazové pojištění či komerční zdravotní pojištění cizinců.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK