MMF nepotvrdil závazek vzdorovat všem formám protekcionismu

22.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 22. dubna (ČTK) - Členské země Mezinárodního měnového fondu (MMF) dnes slíbily, že budou usilovat o snížení ekonomických nerovnováh ve světě. Jejich prohlášení nicméně neobsahuje dřívější závazek, že budou vzdorovat všem formám protekcionismu. Informovala o tom agentura Reuters.

Řada zemí se v poslední době obává protekcionistických tendencí nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten prohlašuje, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a z Číny. Snaží se přimět firmy k výrobě ve Spojených státech a hrozí zavedením vysokých dovozních cel.

Členové MMF se nadále zavazují, že se zdrží devalvací domácích měn s cílem získat konkurenční výhodu na mezinárodním trhu. \"Budeme rovněž spolupracovat na snížení globálních nerovnováh,\" píše se v dnešním prohlášení Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC), který určuje strategii MMF.

Měnový fond tento týden předpověděl, že tempo růstu světové ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,5 procenta z loňských 3,1 procenta. Zároveň ale varoval, že hospodářské oživení ohrožují protekcionistické tendence v mezinárodním obchodě. \"Nejvýznamnější hrozbou je obrat směrem k protekcionismu, který by vedl k obchodní válce,\" uvedl hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK