Do roku 2020 by měly být veřejné finance podle vlády v přebytku

24.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. dubna (ČTK) - Do roku 2020 by měly být veřejné finance v přebytku, vyplývá z rozpočtové strategie a konvergenčního programu, které dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci o tom informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výdaje rozpočtu a státních fondů by měly být příští rok maximálně 1,394 bilionu Kč.

 

V roce 2019 by podle rozpočtové strategie měly být maximální výdaje 1,426 bilionu korun a o rok později 1,455 bilionu Kč.

Dokument Rozpočtová strategie sektoru veřejných institucí je připraven podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který byl schválen letos. Nový zákon vychází z požadavků EU, podle kterých se stanovení výdajových rámců řídí novým pravidlem založeným mimo jiné na obezřetném nastavení vládní rozpočtové politiky. Podle starých pravidel loni sněmovna schválila výdajové rámce pro rok 2018 1,274 bilionu korun a v roce 2019 1,299 bilionu korun.

Navržené částky podle materiálu mohou být během přípravy státního rozpočtu, rozpočtů státních fondů a jejich střednědobých výhledů změněny pouze v případě odlišné makroekonomické prognózy nebo prognózy celkových příjmů. Dokument v následujících letech počítá s růstem ekonomiky kolem 2,4 procenta ročně.

Rozpočtová strategie je schvalována vládou a představuje závazný dokument pro přípravu návrhu státního rozpočtu, rozpočtů státních fondů a jejich střednědobých výhledů.

Způsob určení výdajových rámců se nově odvíjí od pravidel stanovených zákonem o rozpočtové odpovědnosti. Konstrukce pravidel bude podle materiálu zajišťovat, že hospodaření vládních institucí nepřekročí střednědobý rozpočtový cíl, kterým je pro Českou republiku strukturální deficit ve výši jednoho procenta HDP. To je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Loni podle aktualizovaných dat Českého statistického úřadu skončily veřejné finance poprvé v přebytku, a to 0,58 procenta HDP.

Vláda schválila i Konvergenční program. Je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. Do Bruselu jej vláda musí poslat do konce dubna. Podle programu by měly zůstat veřejné finance i v dalších letech v přebytku. Letos by měl přebytek veřejných financí klesnout na 0,4 procenta HDP, v roce 2018 na 0,3 procenta HDP a v letech 2019 a 2020 stoupnout na zhruba 0,5 procenta HDP.

Konvergenční program počítá příští rok se schodkem státního rozpočtu 50 miliard korun, v roce 2019 30 miliard korun a v roce 2020 s vyrovnaným rozpočtem. Pro letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 60 miliard korun. Loni především díky přílivu peněz z EU rozpočet vykázal rekordní přebytek téměř 62 miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK