Veterináři zrušili poslední ochranná pásma před ptačí chřipkou

25.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Veterináři zrušili poslední ochranná pásma před ptačí chřipkou. Byla v Poseči na Karlovarsku. V zemi tak už neplatí žádné mimořádné veterinární opatření v souvislosti s touto nemocí. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Nákazová situace je už od konce března klidná. V Česku se vyskytlo 39 ohnisek nemoci v chovech. Veterináři doufají v to, že během několika měsíců bude země znovu prohlášená za prostou nemoci. V jiných evropských státech se zatím ohniska stále objevují.

Virus byl v ČR potvrzen také u 52 volně žijících ptáků v 13 krajích. Veterináři od začátku roku utratili 98.000 ptáků, dalších 5000 opeřenců uhynulo kvůli chorobě samo.

Poslední ohnisko v Poseči bylo vyhlášeno 22. března. \"Od tohoto data již k žádnému novému potvrzení nákazy v chovu nedošlo. Po provedené povinné dezinfekci nákazou zasažených chovů a uplynutí legislativou daných lhůt byla postupně rušena uzavřená pásma okolo ohnisek, z nichž ohnisko v chovu v Poseči bylo poslední,\" řekl Vorlíček.

Pokud se už nové ohnisko nemoci neobjeví, chce ČR na konci června předložit Světové organizaci pro zdraví zvířat prohlášení potvrzující to, že se ptačí chřipka na území ČR už nevyskytuje. Znovu by tak mohla získat status prostá nákazy. \"Jeho obnovení je důležité pro uvolnění omezeného obchodování s drůbeží a drůbežími produkty se třetími zeměmi,\" dodal Vorlíček. Kvůli výskytu nemoci omezily některé státy mimo Evropskou unii dovoz českého drůbežího masa i produktů z něj. Jde například o Rusko, Ukrajinu, Hongkong, Izrael, Mexiko, Bělorusko a Irák.

Podle ústředního ředitele veterinářů Zbyňka Semeráda se však ohniska stále objevují v dalších evropských zemích, chovatelé by tak měli být stále zodpovědní.

Choroba se na území ČR letos vyskytla zhruba po deseti letech. Zatímco v roce 2007 byla na malé části státu, letos se rozšířila po celém.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK