Německý Fresenius koupil amerického výrobce léků Akorn

25.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 25. dubna (ČTK) - Německá zdravotnická společnost Fresenius se dohodla na převzetí amerického výrobce generických léků Akorn, za něhož zaplatí 4,75 miliardy dolarů (117 miliard Kč). Skupina, která působí i na českém trhu, dnes také uvedla, že koupí i divizi biosimilárních přípravků německého koncernu Merck.

Fresenius je předním dodavatelem přístrojového a materiálového vybavení pro dialýzu, transfúzní a infúzní techniky a významným provozovatelem dialyzačních středisek v řadě zemí světa, včetně Česka. V posledních letech skupina vsadila na akvizice a tento trend ještě zesílil od červnového nástupu nového šéfa Stephana Sturma.

Převzetí Akornu odpovídá strategii německé firmy zaměřit se na segment generik, tedy kopií původních léků, jimž vypršela patentová ochrana. Podle agentury Reuters je to ale i projev snahy vstoupit na pole nových forem dávkování. Akorn rozšíří nabídku firmy Fresenius o zdravotní krémy, kapky pro různé použití nebo spreje, kde není konkurence ve srovnání s běžnými tabletkami tak ostrá.

Dohoda s Merckem zase znamená nástup společnosti na pole biosimilárních léků, což jsou kopie složitých přípravků z živých organismů, jejichž účinky jsou pouze podobné jako u původních produktů. Těmto produktům se dosud Fresenius kvůli nejasné regulaci vyhýbal.

Fresenius zaplatí Mercku za divizi nejprve 170 milionů eur (4,6 miliardy Kč) a později mu vyplatí postupně až 500 milionů eur v závislosti na plnění cílů ve vývoji léků. Biosimilární divize Merck dosud žádný produkt na trh nedostala.

Loni v září Fresenius podnikl své dosud rekordní převzetí, když za 5,8 miliardy eur (154 miliard Kč) koupil největší španělskou síť soukromých nemocnic Quirónsalud. Fresenius si touto akvizicí upevnil pozici největšího soukromého provozovatele nemocnic v Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK