Kandidát na šéfa ČT Potužník se chce zaměřit na zpravodajství

26.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Kandidát na generálního ředitele České televize Jiří František Potužník považuje za základní veřejnou službu ČT ověřené zpravodajství. Chce zvýšit rozpočet na původní tvorbu a hledat další zdroje financování vedle koncesionářských poplatků. Uvedl to při své prezentaci před Radou ČT, která dnes volí nového ředitele ČT z pěti kandidátů.

Podle Potužníka v Evropě i v ČR roste množství zpráv, které nemají důvěryhodný původ. \"ČT by měla falešné zprávy a nepravdy odhalovat a uvádět na pravou míru,\" uvedl.

V oblasti původní tvorby ČT se chce zaměřit na kvalitu, která by měla vítězit nad kvantitou. Soustředit se chce také na rozšíření nabídky služeb v on-line oblasti, které by oslovily mladší generaci. Některé služby by mohly být zpoplatněné.

V budoucnu chce zajistit financování ČT i z jiných prostředků než jen z koncesionářských poplatků, které v současnosti tvoří 90 procent rozpočtu. Zmínil se například o stanovení zajištěného podílu, který by ČT mohla dostávat ze státního rozpočtu. Mohlo by jít zhruba o třetinu příjmu veřejnoprávní televize.

Kandidáti na ředitele ČT budou dnes před radou prezentovat své projekty v pořadí: Jiří František Potužník, Petr Dvořák, Karel Novák, Martin Konrád a Petr Vinklář.

jsa rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK