Ekonomická nálada v eurozóně je nejlepší za téměř deset let

27.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. dubna (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně je v dubnu nejlepší za téměř deset let. Její souhrnný index vystoupil na 109,6 bodu z březnových 108 bodů a je nejvyšší od srpna 2007. Oznámila to dnes Evropská komise. Nárůst optimismu jde napříč sektory i zeměmi a výsledek překonal očekávání analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali růst indexu na 108,1 bodu.

Za příznivým vývojem je situace v průmyslu, službách, mezi spotřebiteli a ve stavebnictví. Oslovení respondenti se také méně obávají inflace, jejíž hrozba díky poklesu cen ropy v březnu polevila.

Samostatný index podnikatelského klimatu v eurozóně vzrostl na 1,09 z 0,83 v březnu. Ekonomové očekávali, že zůstane beze změn.

V Německu, největší ekonomice eurozóny, je podle údajů norimberského institutu GfK důvěra mezi spotřebiteli nejvyšší za poslední tři měsíce. Němci jsou přesvědčeni, že jejich ekonomika jde navzdory dopadům takzvaného brexitu správným směrem, domnívá se Rolf Bürkl z GfK.

Naopak v Británii, která není členem eurozóny, se důvěra spotřebitelů kvůli inflaci a poklesu kurzu měny snižuje. Čtvrtletní index spotřebitelské důvěry tam podle průzkumu společnosti Deloitte klesl na -7 z -6 bodů v posledním čtvrtletí loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK