Banky na Slovensku do března zvýšily zisk o více než pětinu

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 28. dubna (zpravodaj ČTK) - Bankám na Slovensku se i v době nízkých úrokových sazeb daří. Bankovní sektor v prvním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o více než pětinu na bezmála 165 milionů eur (4,4 miliardy Kč). Ke zlepšení hospodaření peněžních ústavů přispěla i nižší tvorba rezerv a opravných položek. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka.

Čistý úrokový výnos slovenských bank, který je hlavním zdrojem jejich příjmů, klesl za období od ledna do konce března proti stejnému období loni o 3,8 procenta na 431,95 milionu eur (11,6 miliardy Kč). Naopak na poplatcích a provizích vydělaly o 4,4 procenta více, a to 132,7 milionu eur (3,6 miliardy Kč).

Banky na Slovensku zvýšily celkový objem poskytnutých úvěrů klientům v porovnání s předchozím rokem o více než desetinu, vklady v bankách rostly pomalejším tempem.

Centrální banka loni upozornila, že bankovní sektor v zemi letos a v dalších dvou letech zaznamená výraznější pokles zisku a že peněžní ústavy budou muset omezit vyplácení dividend.

Největší peněžní ústavy na Slovensku patří zahraničním bankovním skupinám. Ty do slovenského bankovního sektoru vstoupily, když země v minulosti peněžní ústavy ozdravila a nabídla investorům.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK