Vláda projedná výši nákladů na vznik průmyslové zóny Bochoř

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Náklady na přípravu a výstavbu strategické průmyslové zóny v areálu bývalé vrtulníkové základny v Bochoři u Přerova mají dosáhnout 1,4 miliardy korun. Je určena hlavně pro investory z oblasti letecké dopravy, kteří vyžadují přístup na letištní pohybové plochy. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda.

Právo hospodařit s areálem letiště má zůstat státní společnosti Lom Praha. Materiál rozděluje zónu na tři části o celkové ploše 338 hektarů.

Z celkové částky 1,4 miliardy korun činí náklady na silnice druhé třídy, financované ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), 760 milionů korun. Předpokládaná výše dotace z Programu na podporu podnikatelských nemovitostí a infrastruktury je 421 milionů Kč.

Vznik zóny je spojen s vyřešením několika problémů. Vyřešit se musí převod nemovitostí na Olomoucký kraj, restituční nároky a to, že na části území průmyslové zóny se nachází záplavová hranice sto a víceleté vody. Zóna je také v ochranném pásmu pro zdroj Hanácké kyselky.

Materiál je na jednání vlády předkládám s rozporem. Řadu připomínek má ministerstvo financí. Uvádí mimo jiné, že v současnosti nelze ohodnotit cenu převáděných pozemků, neboť nejsou určeny jejich hranice. Ministerstvo financí požaduje také vyčíslení nákladů na protipovodňová opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK