Arca Capital podala insolvenční návrh na společnost Residomo

28.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 28. dubna (ČTK) - Společnost slovenského miliardáře a finančníka Pavola Krúpy Arca Capital, která zastupuje část nájemníků bývalých bytů OKD, podala insolvenční návrh na současného majitele tohoto bytového fondu, firmu Residomo. ČTK to řekla mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková. Podle ní je cílem návrhu, aby byty nájemníci za zvýhodněných podmínek získali. Samotní nájemníci bytů tento krok vítají, naopak firma Residomo (bývalé RPG Byty) tvrdí, že jde o šikanu.

Mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Olšarová ČTK potvrdila, že soud návrh obdržel. \"Nyní jej daný soudce prostuduje, aby zjistil, zda obsahuje všechny náležitosti,\" řekla. Kdy o návrhu soud rozhodne, zatím nelze říci. Poklud návrhu vyhoví, skončí firma v úpadku.

Podle Krúpova návrhu měli nájemníci bytů v privatizační smlouvě OKD z roku 2004 slíbeno, že byty získají přednostně za zvýhodněnou cenu 40.000 korun. \"Prodejem bytového fondu mimo tehdejší skupinu Karbon Invest došlo k porušení tohoto závazku,\" uvedla Hanáková. Nájemníkům podle ní vznikla škoda okolo 24 miliard korun. Právě o ni se opírá podaný návrh. \"Zároveň se jedná o dluh společnosti Residomo vůči více než 44 000 věřitelům - nájemníkům bytů OKD,\" doplnila mluvčí Arca Capital.

Mluvčí současného vlastníka bytů Kateřina Piechowicz ČTK řekla, že Residomo připravuje v této souvislosti trestní oznámení. \"Podaný návrh je zcela bezdůvodný, bez právního podkladu a šikanózní. Společnost aktuálně podniká všechny kroky k zamítnutí insolvenčního návrhu,\" řekla Piechowicz.

Nájemníci bytů naopak podání návrhu uvítali. \"Vyvedením bytů ze skupiny Karbon Invest podle nás opravdu došlo k porušení privatizační smlouvy,\" řekl ČTK předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, hájícího zájmy nájemníků, Roman Macháček. Dodal, že Pavol Krúpa už dříve nabídl nájemníkům, že je ve sporu o byty bude zastupovat prostřednictvím svého týmu advokátů. Někteří jeho služby využili. Chce pro ně za provizi vymoci jejich předkupní právo na koupi bytu za zvýhodněnou cenu.

\"Jako sdružení jsme nejdříve toto nepodporovali. Podmínky se nám nezdály dobře nastavené. Nechávali jsme rozhodnutí na jednotlivých nájemnících. Nyní s panem Krúpou jednáme znovu. Snažíme se pro nájemníky zajistit výhodnější podmínky, například nižší provizi,\" uvedl Macháček.

Společnost RPG Byty, dnes Residomo, získala byty od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu s OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že byty v případě prodeje přednostně nabídne nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace OKD a hornických bytů. Za nové majitele vystupuje mezinárodní společnost Round Hill Capital, která sídlí v Londýně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK