Pojišťovny: Obejm pojistných podvodů v prvním čtvrtletí klesl

04.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Objem odhalených pojistných podvodů v prvním čtvrtletí klesl. Vyplývá to z odpovědí největších českých pojišťoven na dotaz ČTK, loni byl rekordní. Nadále sice převládají podvody v pojištění aut, výrazně ale roste jejich počet v životním a úrazovém pojištění. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze.

 

Za letošní první čtvrtletí odhalila Česká pojišťovna pojistné podvody za 111 milionů korun, o rok dříve to bylo 118 milionů Kč. Podvodníkům svědčí anonymita hlavního města, kde byly odhaleny pojistné podvody za 43 milionů Kč. Drtivou většinu podvodů páchají jednotlivci. \"Jde o oportunistickou kriminalitu, kdy jinak bezúhonní lidé páchají trestnou činnost. Typické jsou situace, kdy se klienti pokoušejí využít skutečnou pojistnou událost ke svému obohacení a snaží se nadhodnotit částku, kterou by měli od pojišťovny dostat,\" řekl ředitel vyšetřování a interní bezpečnosti ČP Michael Maierl.

Pojišťovna Generali zaznamenala za první čtvrtletí 45 pojistných podvodů za 11 milionů korun. \"Ve stejném období loňského roku se podvodníci pokusili neoprávněně získat přes 18 milionů korun. Přestože objem meziročně klesl, počet pojistných podvodů vzrostl téměř o polovinu, uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Nejvyšší podvody jsou podle něj v podnikatelském pojištění.

Kooperativa odhalila 220 pojistných podvodů, uchráněná hodnota přesáhla 83 milionů Kč. Loni to za stejné období bylo 104 případů za více než 71 milionů Kč. \"Z hlediska četnosti odhalených podvodů je nejhorší situace v Moravskoslezském kraji, kde jsme odhalili 52 případů. Polovinu případů má na svědomí organizovaná skupina, která se specializovala na podvody v úrazovém pojištění,\" uvedl vedoucí bezpečnostního odboru v Kooperativě Vojtěch Stavný.

Česká podnikatelská pojišťovna pozoruje nové trendy v pojistných podvodech. Zatímco dříve dominovala podvodná jednání v autopojištění, v posledních letech těchto případů ubývá. V hledáčku zájmu podvodníků se naopak častěji objevuje životní a úrazové pojištění. To se na celkových statistikách podvodů podílí již 40 procenty. \"V roce 2015 tato pojištění netvořila ani desetinu všech pojistných podvodů,\" doplnil vedoucí oddělení vyšetřování ČPP Aleš Haisl.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v ČR každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody. Soud může udělit maximálně desetiletý trest odnětí svobody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK