Firma Klaus Timber postaví v zóně Nepomuk továrnu za stamiliony

15.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nepomuk (Plzeňsko) 15. května (ČTK) - Neobsazenou městskou průmyslovou zónu v Nepomuku na Plzeňsku koupí česká dřevozpracující firma Klaus Timber z nedalekých Kasejovic. Zónu přemění na velkou továrnu na palety za stovky milionů korun, příští rok chce začít, řekl ČTK místostarosta Nepomuku Pavel Kroupa (SZ). Osmihektarovou zónu se nedařilo obsadit 15 let. Český majitel firmy Klaus Timber a většina zaměstnanců jsou ze čtyřtisícového Nepomuku.

\"Smlouvu na pozemky za motivační cenu už schválilo zastupitelstvo na základě studie, kterou firma předložila. Čeká se na to, až si tam investor vše doprojektuje,\" uvedl Kroupa. Půjde zhruba o šest hal ve třech etapách včetně administrativní budovy a malé kotelny na spalování zbytků dřeva, která by vyráběla teplo a elektřinu pro sušárny a areál.

\"Nemělo by to nějak šíleně zasáhnout do krajiny, naopak by to mohlo opět podpořit funkci nepomuckého nádraží jako určitého centra Dvorce (část Nepomuku),\" řekl Kroupa. Správa železniční dopravní cesty tam připravuje nové perony a podchod, jenž by se mohl prodloužit až do průmyslové zóny, která je dnes využívaná na pěstování obilí a řepky. Lepší dopravní napojení zóny řeší město s Ředitelstvím silnic a dálnic.

Firma Klaus Timber s 200 zaměstnanci už působí vedle zóny v pronajatém areálu, hlavní objem výroby má v nedalekých Kladrubcích u Kasejovic a pilu v Drahkově. Do nové továrny nebude přijímat moc nových lidí. Chce výrobu restrukturalizovat, zajistit dlouhodobou konkurenceschopnost a nakoupit automatické linky. Firma vyrábí europalety i atypické palety a dnes je podle Kroupy zřejmě největší v ČR a má ambicí stát se největší ve střední Evropě. Provoz v Kladrubcích, který je plně obsazen a kamiony tam složitě zajíždějí, má vyrábět dál atypické palety.

Nepomuk, který dal do sítí přivedených k okraji zóny přes 20 milionů Kč, nabízel plochu investorům inzercí v ČR a Německu i přes CzechInvest. Několik let o zóně uvažoval německý výrobce autodílů, dveří a měla tam stát elektrárna na biomasu. \"Žádný velký investor nepřišel, co by také v Nepomuku dělal, postavili si to někde u dálnice. Nakonec dorostla místní firma a zóna se jí hodí,\" dodal Kroupa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK