Manželská smlouva? Sázka na jistotu

18.05.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Každé druhé manželství se u nás rozvádí. Pak se určitě nebudeme divit tomu, že už před svatbou chtějí mít lidé jasnou představu, komu co bude patřit v manželství. A případně také po jeho skončení.

Co si budeme namlouvat, s romantikou to příliš společného nemá. Ale v málokterém manželství také romantika přetrvá. A tak i když se vznášíte na vlnách lásky a obdivu k partnerovi, je možná lepší vrátit se aspoň na chvíli na zem a promluvit si o věcech natolik přízemních, jako jsou peníze a majetek.

Slušně a rychle

Finance, majetek, cennosti jsou pro zamilované jistě věci přízemní. Ale hádky o ně při a po rozvodu jsou ještě daleko příjemnější, což je pro tu situaci ještě velmi hezké slovo. Proto u nás lidé čím dál častěji myslím na tzv. manželskou smlouvu. Ta se dala pořídit i za socialismu a lidé ji říkali předmanželská. Tehdy i dnes je její smysl stejný. Lidé chtějí mít už při rozvodu majetkově čistý stůl. To třeba znamená, že když např. manželovi zkrachuje podnikání, nemusí s sebou manželku stáhnout. Častá bývá situace, kdy jeden z manželů dává do domácnosti například prostřednictvím rodičů mnohem víc než druhý. I na to by se mělo pamatovat. Každý bude vědět, co komu patří. Nemusí se uzavírat před manželstvím, ale také během něj. Ukážete u notáře oddací list a sepíšete, na čem jste se dohodli. Nikdo nikomu rozvod nepřeje, ale ten by se pak měl uskutečnit ve slušnosti a hlavně rychle.

Smlouva? Kdykoli, kdekoli

Okamžikem sňatku patří vše, co si manželé koupi jim oběma, je společné jmění. Týká se to ale nejen výdělků, ale také dluhů. Do společného vlastnictví ale například nepatří dary, které byly dány jednomu z nich nebo dědictví. Aby k těmto věcem měl přístup i druhý partner, musel by být zahrnut majetek zahrnut do jejich společného vlastnictví. A to už by se mělo nechat ošetřit právníkem a potvrdit u notáře třeba právě manželskou smlouvou.

Většinou se ale manželské smlouvy uzavírají proto, aby jeden z partnerů po nějaké finanční nehodě toho druhého nezůstal bez prostředků. To může nastat v případě už zmíněného podnikání. Dokument nemusí být předložen místně příslušnému notáři, sepíše vám jej kterýkoli notář v České republice.

Pojistka před exekutorem

U notáře mohou být také zapsání do tzv. veřejného seznamu listin o manželském majetkovém režimu. To už je pojistka před exekucí. Kdyby totiž byla na majetek manželů nařízena, musí se exekutor nejprve podívat, jestli dotyčný, nebo dotyčná na seznamu nejsou. A pokud ano, musí se řídit podle sepsané a platné manželské smlouvy. Do exekuce tedy nezařadí majetek, který patří výlučně a pouze druhému z manželů (na něhož exekuce nařízena není).

Lidé se také před svatou chtějí finančně „srovnat“. Někteří spolu před obřadem dlouho žijí a jeden z nich třeba investoval velkou částku do rekonstrukce bytu druhého z nich. Mohou krom manželské smlouvy také zavřít smlouvu o rozšíření společného jmění, aby „stavitel“ nemusel mít při rozchodu strach, že přijde svůj díl.

Výlet do budoucnosti

Realisté, kteří myslí na vše, si také manželské smlouvy mohou dát pojistky na budoucí situace. Může tam být výše výživného, které dostane ten, kdo bude vychovávat společné děti. O tom sice rozhoduje soud, ale ten jistě k vaší písemné věštbě rozvodu přihlédne.

Že si jeden z vás není jist, jestli ve smlouvě na něj není partnerem připraveno něco nehezkého? Neměli byste se bát, notář je vás na vše neetické či nevýhodné povinen upozornit a vysvětlit každému z vás praktické dopady manželské smlouvy.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU