Orbánův spojenec koupil maďarskou dceru Královopolské RIA

18.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 18. května (ČTK) - Většinu v maďarské dceřiné firmě brněnské společnosti Královopolská RIA koupily firmy vlastněné spojencem maďarského premiéra Viktora Orbána Lörincem Meszárosem. Podle agentury Reuters se to uvádí v dnešních sděleních zaslaných maďarskými firmami budapešťské burze.

Královopolská RIA je inženýrsko-dodavatelskou společností, která se orientuje na jadernou energetiku a další obory. V březnu Evropská komise povolila Maďarsku rozšíření jaderné elektrárny Paks o dva další reaktory. Dostavbu obřího projektu v hodnotě 12 miliard eur (319 miliard Kč) má provést ruský koncern Rosatom.

Královopolská RIA se jako subdodavatel podílela na výstavbě české jaderné elektrárny Temelín i slovenských Mochovců. Její maďarská dceřiná firma KPRIA Magyarország se zabývá projektováním inženýrských sítí, stavebnictvím, výrobou motorů, turbin a generátorů.

Mészáros má mimo jiné podíly v médiích a bankovním sektoru a jako Orbánův spojenec se snaží přispět k jeho úsilí o posílení vlivu domácích investorů v těchto sektorech. Jeho firmy Opimus, Konzum a KPRIA mají v plánu další expanzi ve střední Evropě, uvádí se v jejich sdělení pro burzu.

Podíl 40 procent v KPRIA Magyarország získala Opimus Group, v níž je Mészáros s 16,9 procenta největším akcionářem. Finanční podmínky transakce zveřejněny nebyly. Holdingová společnost Konzum, v níž má Mészáros 19,6 procenta, je po této transakci majitelem dalších 11 procent akcií KPRIA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK