Akcie v USA díky příznivé statistice vzrostly, dolar posílil

18.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. května (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes oživily z nejhoršího propadu za více než osm měsíců. Náladu na burze zlepšily silné statistické údaje, někteří investoři jsou však stále nervózní kvůli zprávám, že americký prezident se pokusil zasáhnout do vyšetřování vztahů bývalého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna s Ruskem.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 56,09 bodu, tedy 0,27 procenta, na 20.663,02 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se zvýšil o 8,69 bodu, neboli 0,37 procenta, na 2365,72 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 43,89 bodu, čili 0,73 procenta, na 6055,13 bodu.

Nejnovější statistika ukázala, že počet Američanů dostávajících podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu klesl nejníže za 28 let. Regionální index podnikatelské aktivity zveřejněný Federálními rezervami ve Filadelfii v květnu nečekaně vzrostl, když v předchozích dvou měsících klesal, a byl dvojnásobný ve srovnání s očekáváním analytiků.

Indexy krátce smazaly zisky po zprávě, že na newyorském náměstí Times Square najel do chodců rychle jedoucí osobní automobil. Jeden člověk zemřel a dalších 22 bylo zraněno. Incident však podle svědků, policie a médií nebyl zřejmě teroristickým útokem.

Investoři do akcií pečlivě sledují události, které by mohly pomoci nebo ublížit schopnosti prezidenta Donalda Trumpa zavést slibované návrhy, jako daňová reforma a deregulace, protože nejméně část růstu akciového trhu po Trumpově zvolení způsobil právě návrh těchto opatření.

Nejvyšší zisky dnes zaznamenal sektor telekomunikačních služeb díky zprávě, že americký telekomunikační regulátor FCC podporuje plán republikánů na zrušení nařízení o síťové neutralitě z roku 2015. Dílčí index S&P technologického sektoru stoupl o 0,6 procenta. Akcie firmy Wal-Mart díky čtvrtletním výsledkům hospodaření, které překonaly očekávání analytiků, stouply o více než tři procenta.

Dolar v dnešním devizovém obchodování smazal počáteční ztráty a oživil ze série propadů. Příznivé údaje z americké ekonomiky vrátily pozornost investorů ke zvyšování úrokových sazeb a zmírnily dopad politických otřesů ve Washingtonu.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupl o 0,4 procenta na 97,81 bodu. Vůči euru dolar posílil o půl procenta na 1,1114 USD a k jenu vzrostl o 0,7 procenta na 111,39 JPY. Euro vůči jenu stouplo o 0,2 procenta na 123,79 JPY.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK