Akcie na pražské burze v týdnu nepatrně oslabily o 0,2 procenta

19.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně oslabily. Index PX od minulého pátku ubral 0,2 procenta na 1020 bodů. Největší pokles zaznamenaly akcie mediální společnosti CME. Nejlépe se vedlo cenným papírům Pegas Nonwovens, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie posílily o více než procento.

\"Uplynulý týden byl ve znamení spekulací zaměřených na amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho možné napojení na ruské tajné služby a vliv na prezidentské volby. Nervozita z možného procesu odvolání prezidenta byla na trzích znát nejsilnějším jednodenním výprodejem na indexu S&P500 od září loňského roku. Vybírání zisků na zámořských trzích se nevyhnulo ani domácímu trhu, který se však vyznačoval větší odolností,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla CME, která přišla o 8,1 procenta na 96,8 Kč. U společnosti se neobjevila žádná korporátní informace, šlo spíše o korekci předchozího prudkého růstu.

Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byla Pegas Nonwovens, která přidala 6,2 procenta na 958 Kč. Pegas zveřejnil nárůst podílů významných akcionářů. Zvyšování podílů vždy vzbuzuje důvěru mezi investory, a proto nová historická maxima nejsou až takovým překvapením.

V příštím týdnu se investoři zaměří na pondělní setkání ministrů financí zemí platících eurem, kde může být uzavřena druhá revize pomoci Řecku. Investoři se soustředí také na pravidelné setkání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), kde by mělo být potvrzeno prodloužení termínu snížené produkce ropy členských zemí a některých dalších do března 2018. \"Celkově jsme na příští týden stále opatrní kvůli možnému vybírání zisků vzhledem k vysokým úrovním akciových indexů,\" uzavřel analytik.

fd rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK