Ceny ropy rostou, trhy věří, že OPEC dále omezí těžbu

19.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se zvyšují a jsou na cestě ke druhému týdennímu nárůstu. Trhy těší vyhlídka na prodloužení dohody o snížení těžby ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), které chce podpořit i Rusko. Prodloužení dohody by mohlo vyřešit nadbytek zásob suroviny na trhu.

Cena severomořské ropy Brent dnes kolem 17:45 SELČ stoupla zhruba o dvě procenta na 53,55 amerického dolaru. Americká lehká ropa WTI posílila také o zhruba dvě procenta na 50,33 USD.

Trh nyní čeká na příští týden, kdy ministři zemí OPEC rozhodnou o prodloužení dohody o omezení těžby. Ministři Saúdské Arábie a Ruska na počátku týdne navrhli prodloužení stávající dohody členských a nečlenských států OPEC o devět měsíců místo původně zvažovaných šesti. Ochotu dále omezit těžbu ve čtvrtek oznámil i největší ruský producent ropy firma Rosněfť.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 53,55 52,51 New York - Nymex WTI červen 50,33 49,35

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK