Německo a Francie chystají sbližování daňové politiky

22.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. května (zpravodaj ČTK) - Německo a Francie budou hledat cesty, jak sblížit daňovou politiku obou zemí a pokročit v integraci eurozóny. Na tiskové konferenci po společném jednání v Berlíně to dnes řekli německý ministr financí Wolfgang Schäuble a jeho francouzský protějšek Bruno Le Maire.

Schäuble vyjádřil přesvědčení, že by Německo a Francie měly být motorem evropské spolupráce, který ji bude posunovat dopředu. Jednou z cest k tomu mohou být i bilaterální projekty, k nimž se postupně připojí další země. Právě takovými projekty se bude nyní zabývat společná pracovní skupina.

Le Maire, podle něhož je nutné dodat eurozóně novou dynamiku, uvedl, že pracovní skupina má konkrétní návrhy představit do červencového zasedání klíčových ministrů Francie a Německa. Skupina se bude zabývat mimo jiné lepší koordinací hospodářské politiky eurozóny, společnými investicemi nebo otázkou konvergence daní.

Francouzský ministr hospodářství a financí dále zdůraznil, že Francie bude dodržovat všechny závazky vyplývající z jejího členství v EU a eurozóně. Potvrdil také slova nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o chystaných širokých reformách francouzského pracovního trhu, daňového nebo důchodového systému.

Německý ministr financí se dnes vyjádřil i k Řecku, když poznamenal, že debaty o případném odpuštění části řeckého dluhu mají smysl až po skončení současného programu na pomoc Aténám v roce 2018.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK