Koruna oslabila k euru a posílila vůči dolaru

22.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Česká měna dnes oslabila k euru a posílila vůči dolaru. K evropské měně koruna k 17:00 oslabila oproti předchozímu závěru o pět haléřů na 26,55 Kč/EUR. K dolaru naopak zpevnila o sedm haléřů na 23,60 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Dnešním oslabením koruna smazala páteční mírný zisk vůči euru. \"Mírné oslabení se dá, i vzhledem k absenci dalších dat, přisoudit slovní intervenci německé kancléřky Angely Merkelové. Ta během dnešní debaty se studenty uvedla, že euro je podle jejího názoru slabé. V návaznosti na to společná evropská měna zpevnila jak vůči dolaru, tak rovněž vůči koruně,\" sdělil Radek Pavlíček z investiční skupiny Roklen.

Merkelová prohlásila, že euro je slabé kvůli politice Evropské centrální banky (ECB). \"Šlo o neoficiální poznámku při diskusi se studenty, ECB je samozřejmě nezávislá, ale i tak jsou to slova nejdůležitějšího evropského politika,\" uvedl analytik Tomáš Vlk z Patria Finance. \"Slova Merkelové vůbec nechápeme jako nějaký nátlak na centrální banku. Ale jde o bezděčnou nahrávku kritikům v čele s prezidentem USA Donaldem Trumpem,\" doplnil Vlk.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 26,50 26,55 Kč/USD 23,67 23,60

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK