Bosch loni v ČR zvýšil obrat o 13,3 procenta na 21,2 mld. Kč

23.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Strojírenská skupina Bosch loni v Česku zvýšila konsolidovaný obrat meziročně o 13,3 procenta na 21,2 miliardy korun. Letos čeká růst o tři až pět procent. Počet zaměstnanců v ČR loni skupině vzrostl o 6,5 procenta na 8513, firma dále zaměstnává zhruba 600 agenturních pracovníků. Na tiskové konferenci to dnes sdělil šéf skupiny Bosch v České republice a na Slovensku Milan Šlachta.

\"Skupina firem Bosch si vede v České republice dobře a roste ve všech klíčových obchodních oblastech. Letošní odhad stanovila světová skupina Bosch na začátku roku. Ale v prvním čtvrtletí vzrostly celosvětové tržby meziročně dokonce o 12 procent,\" uvedl Šlachta. Skupina v Česku podle něj loni investovala přibližně 2,7 miliardy korun především do svých místních výrobních závodů zaměřených na automobilový průmysl.

Bosch v České republice se skládá ze šesti společností. Pokud by se sečetly obraty všech firem skupiny, včetně tržeb za dodávky ostatním společnostem Bosch, které se do konsolidovaného obratu skupiny nezapočítávají, šlo by o částku 50,6 miliardy korun, meziročně o 5,7 procenta více. Největší podíl připadal na závody v Jihlavě (22,7 miliardy korun) a Českých Budějovicích (20,5 miliardy korun).

Skupina v ČR působí v oblasti automobilové techniky, která tvoří většinu jejích tržeb, dále průmyslové techniky, spotřebního zboží a energetiky a techniky budov. Společnost je přítomna v osmi lokalitách, z nichž v pěti jsou výrobní závody.

Od loňského září se centrála společnosti pro ČR přestěhovala do zrekonstruované budovy v areálu bývalé Waltrovky v pražské Radlické ulici. Součástí 4000 metrů čtverečních užitné plochy nové budovy Bosch jsou i školicí středisko divize Elektrického nářadí, showroom Zabezpečovacích a komunikačních systémů i obchodní oddělení společnosti Bosch Rexroth.

Působení společnosti na českém území sahá až do 19. století, kdy Bosch v rámci celé Rakousko-uherské monarchie zastupovala firma Dénes & Friedmann. Krátce po skončení 1. světové války se vedení firmy rozhodlo založit vlastní pobočku se sídlem v pražské Letohradské ulici, aby se o pár let později společnost přestěhovala do prestižní lokality pražských Vinohrad. Dlouhou přestávku v činnosti způsobenou změnou politických poměrů ukončil až rok 1989. V prosinci roku 1991 obnovila firma svoji činnost pod názvem Robert Bosch odbytová.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK