Obce loni zvýšily přebytek hospodaření na 27 miliard Kč

23.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Přebytek obecních rozpočtů stoupl loni na více než 27 miliard korun z předloňských deseti miliard. Loni hospodařily s přebytkem zhruba čtyři pětiny obcí. Novináře o tom dnes informovala společnost CRIF - Czech Credit Bureau. Podle ní je loňský přebytek obcí rekordní.

Nárůst přebytku podle analýzy CRIF způsobilo především snížení kapitálových výdajů obcí o více než 27 miliard korun, tedy o celých 40 procent. Kvůli tomu se i celkové výdaje obcí meziročně snížily o 22 miliard korun na 177,3 miliardy korun. Příjmy obcí loni klesly o čtyři miliardy korun na 204,7 miliardy korun.

\"Pokles kapitálových výdajů souvisí s výrazným poklesem investičních dotací, které se snížily téměř o 60 procent. Za nižší investiční aktivitou obcí i státu přitom stojí mimo jiné pomalý náběh čerpání evropských dotací z nového programovacího období,\" uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Daňové příjmy obcí loni stouply o devět procent na 139,5 miliardy korun. Podíl daňových příjmů obcí tak loni stoupl na 68 procent z předchozích 61 procent.

Obce loni dostaly dotace za 30,7 miliardy korun, což byl meziroční pokles o 18 miliard korun. Z toho investiční dotace klesly o 58 procent na 11,9 miliardy korun. Počet obcí, které neobdržely žádnou investiční dotaci, je nejvyšší v kategorii malých obcí (od 200 do 499 obyvatel) a s rostoucím počtem obyvatel se snižuje. U velmi malých obcí (do 199 obyvatel) nezískalo loni investiční dotaci 62 procent z nich.

Podle krajů loni nedostalo investiční dotací 51 procent obcí Královéhradeckého kraje, ale jen 22 procent obcí Moravskoslezského kraje. V letech 2013 až 2015 podle CRIF hospodařilo bez investiční dotace 21 procent obcí Středočeského kraje, ale pouze tři procenta obcí Zlínského kraje.

Zároveň obce loni snížily počtvrté v řadě svůj celkový dluh, a to o 5,3 miliardy na 48,5 miliardy korun. I tak dluh ale loni měla více než polovina obcí. Nejvyšší dluh na obyvatele přitom mají velmi malé obce do 199 obyvatel, a to 12.902 korun. \"Procento velmi malých obcí s dluhem je sice nejnižší ze všech velikostních kategorií, dluh má pouze 28 procent z nich, ovšem pokud jsou zadlužené, jedná se v přepočtu na obyvatele o vyšší částky než u ostatních kategorií obcí,\" vysvětlila Kameníčková.

Nejvyšší ratingové ohodnocení A podle ukazatele iRating společnosti CRIF vykázalo 510 obcí. Naopak 445 obcí obdrželo nejhorší ratingové hodnocení C-, což je pokles o 51. V Česku je zhruba 6250 obcí.

Celkový iRating obcí se loni mírně zlepšil a byl nejlepší za posledních sedm let. Hospodaření 36 procent obcí bylo loni výborné nebo velmi dobré, 47 procent hospodařilo s průměrnými výsledky, ale se stabilním výhledem, zatímco u 17 procent obcí existuje riziko, že by mohly mít problémy s kvalitou poskytovaných obecních služeb. Z pohledu krajů se nejlépe vedlo obcím ve Středočeském kraji a na Vysočině. Naopak v průměru nejhůře dopadly obce v Olomouckém kraji a v Jihomoravském kraji.

Analýzu hospodaření obcí provádí CRIF každoročně, provádí ji na základě dat portálu www.informaceoobcich.cz. Uvedená data neobsahují údaje za Prahu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK