Britská libra po útoku v Manchesteru klesá, akcie rostou

23.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Britská libra na devizovém trhu po teroristickém útoku v Manchesteru oslabuje k euru, dolaru i jenu. Britský akciových trh však díky slabé libře, která pomáhá vývozcům, roste a hlavní index FTSE 100 je blízko rekordního maxima, uvedla agentura Reuters.

Kolem 10:15 SELČ britská libra vůči dolaru oslabila o 0,1 procenta na 1,2982 USD a k jenu klesla o 0,2 procenta na 144,38 JPY. Euro vůči libře stouplo o 0,3 procenta na 0,8667 GBP. Euru k růstu pomáhá pondělní komentář německé kancléřky Angely Merkelové, ve kterém označila evropskou měnu za příliš slabou.

Podle analytiků měl útok v Manchesteru jen malý přímý dopad na akcie, i když akcie provozovatele tematického parku Merlin Entertainments dopoledne oslabily o více než jedno procento, což byl nejvyšší pokles ze všech firem v indexu. Ztrácejí také těžařské firmy BHP Billiton, Rio Tinto a Anglo American kvůli poklesu cen mědi. Posilují však vývozci, kteří mají významný vliv na vývoj celého indexu. Dopoledne si index FTSE 100 připisoval téměř 0,3 procenta.

Exploze v multifunkční hale v Manchestru při pondělním koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové si vyžádala nejméně 22 mrtvých. Britská policie událost vyšetřuje jako terorismus. Soudí, že útok spáchal jeden člověk, který sám přišel o život. Prověřuje, zda jednal sám, nebo byl součástí skupiny. Britské politické strany se rozhodly kvůli útoku přerušit kampaň před parlamentními volbami plánovanými na 8.června.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK