Havlíček: Nelze říct, že tato vláda rozhodne o financování bloku

23.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Nikdo není schopen jednoznačně prohlásit, že současná vláda rozhodne o formě financování nového jaderného bloku v Česku. ČTK to dnes na Evropském jaderném fóru v Praze řekl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Podobně jako premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil za prioritu dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany, která má kratší životnost než druhá tuzemská jaderná elektrárna v Temelíně.

\"Je potřeba to důkladně projednat na stálém výboru pro jadernou energetiku, který se bude konat v polovině června letošního roku. Předpokládáme, že příslušná pracovní skupina pod vedením ministerstva financí přijde s variantami, jak toto opravdu palčivé téma, které je spojené s výstavbou nového jaderného zdroje, navrhuje řešit,\" uvedl dnes Havlíček.

V polovině letošního ledna se jaderný výbor na formě financování nového bloku neshodl. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) před tehdejším jednání uvedl, že dokud bude ministr financí, stát stavbu reaktoru finančně nepodpoří. Společnost ČEZ, která obě tuzemské elektrárny provozuje, si podle něj může bez problémů půjčit peníze na trhu.

Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Jaderné elektrárně Temelín s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Současná vláda neposkytla už v dubnu 2014 státní garance na dostavbu dalších dvou bloků v Temelíně. Odhady nákladů dostavby se tehdy pohybovaly mezi 200 a 300 miliardami korun.

Vládní výbor pro jadernou energetiku se poprvé sešel v loňském roce. Kromě ministra průmyslu je jeho členem například vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller nebo předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Podobné starosti řeší i sousední Slovensko. Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga na tiskové konferenci na dnešním fóru uvedl, že aktuální ekonomická nenávratnost je důvodem utlumení slovensko-českého projektu na dostavbu slovenské elektrárny Jaslovské Bohunice. Výstavbu připravuje společný podnik české společnosti ČEZ a slovenské státem kontrolované firmy JAVYS. Společný podnik schválila Evropská komise již v roce 2009.

\"Momentálně nejsou takové ekonomické podmínky, abychom dokázali ten projekt ekonomicky naplnit. Čekáme na lepší období, kdy budou ceny silové energie na trhu trošku vyšší. Z hlediska technického je projekt připravený,\" dodal Žiga.

Vybudování nové elektrárny by mělo podle dřívějších informací přispět k nahrazení zdrojů, které chybějí po odstavení některých starších elektráren na Slovensku včetně dvou bloků právě v Jaslovských Bohunicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK