Sobotka: ČR by neměla konkurovat levnou prací a daňovým dumpingem

23.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Česko by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nemělo svou konkurenceschopnost stavět na levné pracovní síle a daňovém dumpingu. Nutné jsou strukturální změny, aby ekonomika byla úspěšná. K výrobě s vyšší přidanou hodnotou by se měly přesměrovat i investiční pobídky. Sobotka to dnes řekl odborářům na sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

 

Odboroví předáci dnes vyzvali politiky a jejich strany, aby dali jasně najevo, že budoucí strategie Česka nemůže stavět na levné práci. Na růst výdělků tlačí odbory svou kampaní Konec levné práce. Žádají také zákonodárce, aby schválili \"slušný zákoník práce\". Vládní novelu pracovního kodexu, do níž poslanci navrhli desítky změn, by dnes odpoledne měla projednávat Sněmovna.

Premiér, který je sám členem odborů, odborářskou kampaň za růst mezd a platů dnes chválil. Podle něj akce potrvá i v příštích letech. \"Potřebujeme strukturální změny v ekonomice. Nemůžeme počítat s tím, že budeme úspěšní, pokud chceme založit ekonomiku na nízkých mzdách a daňových rájích,\" řekl Sobotka novinářům. Levnou pracovní sílu a daňový dumping na sněmu označil za \"slepou uličku, do níž se ČR nesmí dostat\". Dodal, že jsou nutné změny ve vzdělávání i vybudování infrastruktury. \"Probíhá debata o změně investičních pobídek, abychom do budoucna podporovali věci, které přinesou vysoce kvalifikovaná a dobře placená místa,\" řekl premiér.

Podle něj nynější vláda i ty příští budou muset \"učinit řadu rozhodnutí\", aby výdělky v Česku rostly i v příštích letech. Sobotkův kabinet zvyšoval každoročně minimální mzdu i výdělky ve veřejném sektoru. Ministryně práce bude nyní navrhovat zvýšení nejnižší odměny od ledna o 1200 Kč na 12.200 korun. Odbory požadují 12.500 korun. Žádají také zvýšení platů ve veřejném sektoru, tedy pro učitele, úředníky, pracovníky v sociálních službách či kultuře, a to o deset procent od září.

Podle odborů by důstojné pracovní podmínky pro 21. století měl zajistit i zákoník práce. Podle Sobotky přijetí novely ve Sněmovně brání opoziční ODS s TOP 09 \"za tiché podpory\" některých členů ANO. \"Budeme bojovat do konce volebního období, abychom zákoník práce protlačili,\" řekl Sobotka odborářům.

Na podobě novely se shodla tripartita. Odbory do zákoníku navíc prosazují i pět týdnů dovolené pro všechny pracovníky, stejné odměňování zdravotníků v soukromých zařízeních jako ve státních nemocnicích či možnost zastavit výrobu při ohrožení zdraví. Zaměstnavatelé odborářské návrhy odmítají. Podle nich by ohrozily konkurenceschopnost firem a znamenaly pro ně finanční a administrativní zátěž. Obě strany sporu se teď do kodexu snaží dostat přes poslanecké návrhy své záměry.

Odborová konfederace se chystá v Praze 14. září uspořádat své shromáždění před začátkem kolektivního vyjednávání o růstu výdělků na příští rok. Na akci chtějí předáci hodnotit i kroky a předvolební programy jednotlivých stran. \"Účet připravíme a zveřejníme ho,\" řekl předák ČMKOS Josef Středula.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK