Zetor tractors loni vyrobil 3144 traktorů, nejméně od roku 2010

23.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 23. května (ČTK) - Brněnský Zetor tractors loni vyrobil 3144 traktorů, což znamená meziroční pokles zhruba o 600 strojů. Firma vydělala před zdaněním 102 milionů korun. Zisk i výroba jsou nejnižší od roku 2010, což souvisí s krizí na trhu. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila firma v tiskové zprávě.

Společnost sama uvedla, že přes kladný výsledek čelí odbytové krizi, která prostupuje již třetím rokem napříč trhy západního světa a dotýká se všech výrobců a prodejců traktorů a zemědělských agregací.

Prodeje zemědělské techniky v Evropě se propadly ve srovnání s rokem 2015 o devět procent, což je nejhorší výsledek trhů od roku 2009, kdy Evropa a svět čelily hospodářské krizi. Zetor ale dál drží obdobné tržní podíly v Evropě a Severní Americe.

\"I přes klesající objemy prodejů se nám daří udržovat pozice na jednotlivých trzích a v některých oblastech dokonce posilovat, v loňském roce tomu bylo například v Německu, Litvě, na Slovensku a jinde. Dalším důležitým aspektem je, že společnost hospodařila s kladným výsledkem a stále investujeme finanční prostředky do rozvoje společnosti,\" uvedl ředitel Finančního úseku Zetoru Lukáš Krejčíř.

Tržby společnosti loni klesly téměř o půl miliardy na 3,2 miliardy Kč. Z vyrobených traktorů jich firma 86 procent vyvezla do více než 40 zemí. \"Průvodní jevy, které negativně ovlivňují celkovou situaci na trzích, jsou v posledních třech letech neměnné. Jedná se o pokles výkupních cen zemědělských komodit, zpřísňování emisních standardů u strojů a s tím spojené zdražování nových produktů a dotační politika, kdy zemědělci stále nemají možnost čerpat prostředky z těchto zdrojů,\" uvedl Krejčíř.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK