Home Creditu letos stoupl čistý zisk o čtvrtinu na 2,16 mld. Kč

24.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Skupině Home Credit v prvním čtvrtletí 2017 stoupl čistý zisk na 80 milionů eur (2,16 miliardy Kč), ve stejném období loni měla zisk 65 milionů eur (1,75 miliardy Kč). Růst zisku se opíral o rozšíření obchodní sítě, nárůst nových úvěrů na dvojnásobek a další snižování rizikových nákladů, oznámila dnes firma, která je součástí skupiny PPF a poskytuje spotřebitelské úvěry ve střední a východní Evropě, Asii a USA.

Počet aktivních klientů Home Creditu vzrostl na 23,5 milionu. Ti získali na nových úvěrech 4,29 miliardy eur (116 miliard Kč), tedy dvojnásobek více než před rokem. I při tomto tempu nárůstu úvěrového portfolia se objem nesplácených úvěrů dále snížil na 5,7 procenta proti 6,1 procenta před rokem. V Rusku skupina využila růstový trend zaznamenaný na konci loňska.

Napříč asijskými zeměmi, kde působí, zaznamenala skupina dobré výsledky a pokračovala v expanzi svého tržního podílu. Na konci prvního čtvrtletí v Asii obsluhovala 18 milionů aktivních klientů (bez započtení klientů v Kazachstánu). V Číně jim skupina poskytla takřka 2,4krát více peněz než o rok dříve, ve Vietnamu o 76 procent více. V Indii skupina poskytla klientům v meziročním srovnání čtyřikrát více peněz a nadále investuje do rozvoje klientské báze, rozšíření sítě i do zvýšení tržního podílu.

Generální ředitel Home Credit B.V. Jiří Šmejc vyzdvihl výsledky v Rusku. \"Náš tamější tým podstatně zvýšil prodeje a přitom dále snížil riziko nesplácených úvěrů. V Asii jsme prakticky všude významně posílili tržní podíl a dále do něj investujeme. V Indonésii jsme se stali jedničkou v našem segmentu a znovu tak potvrdili vedoucí postavení na trzích v Asii,\" uvedl.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii.

Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

fd mal

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK