Spotřebitelská nálada v Německu je nejlepší za téměř 16 let

24.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. května (ČTK) - Spotřebitelská nálada v Německu se dostala na nejlepší úroveň za téměř 16 let. Vyplývá to z dnešní zprávy výzkumné společnosti GfK. Údaje podporují očekávání, že soukromá spotřeba letos zůstane klíčovým motorem růstu největší evropské ekonomiky.

Index spotřebitelské důvěry pro červen dosáhl 10,4 bodu, což představuje nejvyšší úroveň od října 2001. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že hodnota indexu zůstane na květnových 10,2 bodu.

Podle GfK souvisí vysoká úroveň indexu s očekáváním, že německá ekonomika bude pokračovat v růstu navzdory globálním rizikům, jako jsou možná protekcionistická opatření ve Spojených státech či obtížná jednání o odchodu Británie z Evropské unie. \"Rostou rovněž očekávání ohledně příjmů. Tento optimismus podporují dobré podmínky na trhu práce,\" uvedl analytik GfK Rolf Bürkl.

GfK předpokládá, že soukromá spotřeba v Německu letos stoupne o 1,5 procenta. Potenciální hrozby vidí institut především v možných ekonomických či politický šocích v zahraničí. Poukazuje například na rostoucí protekcionistické tendence v USA.

\"Pokud by obchodní bariéry či vyšší cla brzdily německý vývoz, mohlo by to mezi zaměstnanci vyvolat strach o jejich pracovní místa,\" uvedl Bürkl. \"To by mohlo vést k menší ochotě k nákupům,\" dodal.

Německá vláda minulý měsíc zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,4 procenta. V loňském roce se hrubý domácí produkt Německa zvýšil o 1,9 procenta, tedy nejprudším tempem za pět let.

pmh mka

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK