Důvěra v českou ekonomiku v květnu klesla o 0,2 bodu na 97,2 bodu

24.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Důvěra v českou ekonomiku se v květnu téměř nezměnila. Meziměsíčně se souhrnný indikátor důvěry snížil o 0,2 bodu na 97,2 bodu. Očekávání se mírně zhoršilo mezi podnikateli, kleslo o 0,2 bodu 94,9 bodu. U spotřebitelů se důvěra nezměnila a zůstala na 108,4 bodu. Meziročně je celková důvěra v hospodářství, u podnikatelů i spotřebitelů vyšší. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

I přes mírné zhoršení se podnikatelská důvěra podle Viktora Zeisela z Komerční banky drží na velmi slušných hodnotách. \"Na spotřebitelskou důvěru neměla vliv ani vládní krize, která se rozhořela v průběhu května. Domácnosti se pravděpodobně nedomnívají, že by tato krize měla mít dopad na jejich současnou velmi dobrou situaci,\" uvedl.

Z průzkumu ČSÚ mezi spotřebiteli vyplývá, že se pro příštích 12 měsíců zvýšily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy spotřebitelů z vlastní finanční situace zůstaly téměř stejné, podobně jako obavy ze zvýšení nezaměstnanosti a obavy z růstu cen. Zvýšil se naopak úmysl spořit.

Důvěra podnikatelů v průmyslu zůstala na přibližně stejné úrovni jako v dubnu, snížila se o desetinu bodu na 93,6 bodu. \"Podobně jako v dubnu zhodnotili respondenti svou současnou celkovou ekonomickou situaci přibližně stejně,\" uvedli statistici.

Ve stavebnictví se celková důvěra snížila o 1,5 bodu na 77,6 bodu. V obchodu indikátor důvěry klesl o dva body na 98,1 a ve službách se nezměnil, zůstal na 97,7 bodu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK