Největší ruská banka Sberbank vykázala rekordní čtvrtletní zisk

24.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. května (ČTK) - Čistý zisk největší ruské banky Sberbank v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o více než dvě pětiny na rekordních 166,6 miliardy rublů (zhruba 70 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která působí také na českém trhu.

Čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 160 miliard rublů. Sberbank je dominantním hráčem na ruském bankovním trhu. Drží zhruba třetinu celkových aktiv v bankovním sektoru a přibližně stejné procento vkladů.

Firma, nad kterou má kontrolu stát, vykazuje po celou dobu hospodářské krize v Rusku lepší výsledky než konkurence a svou dominantní pozici na domácím trhu si posílila na úkor hlavních rivalů.

Bance se daří dosahovat rekordních zisků, ačkoli je jednou z několika velkých ruských státních firem, na které dopadly sankce uvalené západními zeměmi kvůli postupu Moskvy v ukrajinském konfliktu. Sankce omezily přístup banky na mezinárodní kapitálové trhy.

Na českém bankovním trhu působí firma pod názvem Sberbank CZ. Majoritním vlastníkem české divize je Sberbank Europe, která je spolu s dceřinými společnostmi v zemích Evropské unie ze západních sankcí vyjmuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK