V Dukovanech zprovozňují 1. blok, který byl odstaven 20. ledna

24.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 24. května (ČTK) - Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany dokončují zprovozňování prvního reaktorového bloku, který byl podle plánu odstaven 20. ledna. V pondělí byla v jeho reaktoru po 122 dnech obnovena štěpná reakce, dodávky elektřiny do sítě by měly začít dnes večer. ČTK to sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Kvůli odstávkám je výroba Dukovan od 12. května, kdy se podle plánu zastavil i čtvrtý blok, zatím na poloviční úrovni.

Obnovení štěpné reakce v reaktoru prvního bloku předcházelo několikadenní ověřování a testování zařízení. První generátor by měl být v tomto bloku připojen dnes večer a druhý v noci na čtvrtek. \"Plného výkonu 500 megawattů dosáhne blok do konce týdne,\" uvedl Bezděk.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Odstávka čtvrtého bloku potrvá 120 dní.

V prvním bloku udělali specialisté během odstávky velký rozsah prací. Kromě kontrol a výměny pětiny jaderného paliva za čerstvé uskutečnili 45 významných technických akcí. \"V souladu s plánem úspěšně proběhla například kontrola tlakové nádoby reaktoru, teplosměnných ploch parogenerátorů, výměna potrubních tras superhavarijních napájecích čerpadel,\" uvedl mluvčí. Uskutečnila se také modernizace centrální čerpací stanice, kvůli níž musely v elektrárně 50 dní stát dva bloky.

Náročné bylo podle mluvčího rovněž ověření stavu generátoru, kvůli němuž muselo být zařízení vážící 174 tun přepraveno do plzeňského závodu jeho výrobce a pak zpátky do elektrárny. \"Výsledky prokázaly jeho dobrý stav,\" uvedl Bezděk.

Elektrárna potřebuje letos získat nové povolení provozu ke třem ze svých čtyř bloků; pro první blok už povolení má od loňského března. Aktualizovanou dokumentaci pro druhý blok Dukovan chtějí energetici předat Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) do konce měsíce. \"Současně zpracovávají dokumentaci k žádostem na další dlouhodobý provoz pro bloky tři a čtyři,\" doplnil Bezděk.

Vloni dodala elektrárna do sítě 11,954 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Od zahájení provozu v roce 1985 už z Dukovan plynulo téměř 411 TWh, což je množství elektřiny odpovídající sedmileté spotřebě všech domácností i průmyslu v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK