Konec střední školy: kdy začít platit zálohy na pojištění

25.05.2017 | , Finance.cz
DANĚ


Podle údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání bude letošní státní maturitu skládat 69 823 studentů. Po ukončení studia čeká absolventy ještě jedna nepříjemná povinnost – začít platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Ta se ale netýká všech.

Zdravotní pojištění hradí stát studentům až do 26 let, sociální pojištění se během studia neodvádí vůbec. Absolventům středních škol zdravotní pojištění stát hradí ještě po dobu prázdnin. Neplatí ho ale všem. „Po ukončení studia na střední škole stát za absolventa platí zdravotní pojištění až do 31. srpna. Pokud student v průběhu školních prázdnin navazujících na skončení studia vykonává po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost nebo má po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci, není za něj v tomto měsíci plátcem pojistného stát. Jestliže student pokračuje ve studiu na jiné střední nebo vysoké škole, pojistné je stále hrazeno státem, a to bez ohledu na to, kdy další studium začne. Na mnoha vysokých školách studium nezačíná 1. září, ale později, na hrazení pojistného státem to ale nemá vliv,“ vysvětlila Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

Pro absolventy, kteří nepokračují ve studiu, však přesně 31. srpna platba zdravotního pojištění státem končí a absolvent si musí pojištění hradit sám. „To platí i pro studenty, kteří u státní maturity neuspěli a budou ji skládat v náhradním termínu. Stát jim bude hradit pojištění do posledního srpna. I když se druhý pokus o složení státní maturitní zkoušky bude konat až v září, od 1. září za studenta neplatí zdravotní pojištění stát a musí ho platit sám,“ řekla Blanka Štarmanová.

Zaměstnání, podnikání nebo úřad práce?

Je-li absolvent k 1. září zaměstnaný, platí za něj odvody na zdravotní i sociální pojištění zaměstnavatel. Pokud se absolvent rozhodne, že bude podnikat, má povinnost ohlásit začátek samostatné výdělečné činnosti zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení a začít platit zálohy na pojistné. Ne všichni mají ale o své budoucnosti po složení maturitní zkoušky jasno a řada absolventů skončí na úřadu práce. Dokud bude absolvent v evidenci úřadu práce, bude za něj zdravotní pojištění platit stát.

Studenti nad 18 let mohou zvážit dobrovolnou platbu důchodového pojištění. „Doba strávená studiem se od 1. ledna 2010 nezapočítává do celkové doby pojištění potřebné pro vznik nároku na důchod a pro výpočet jeho výše. Studentům, kteří při studiu pracují, se doba výdělečné činnosti pro důchod započítá, jestliže zakládá účast na pojištění. Pokud si student chce zajistit započtení doby studia do výpočtu důchodu, má po dosažení plnoletosti možnost přihlásit se k platbě dobrovolného důchodového pojištění. Přihláška k němu se podává na okresním pracovišti České správy sociálního zabezpečení podle místa bydliště. Minimální pojistné hrazené v roce 2017 činí 1977 korun za měsíc a lze se z něj kdykoliv odhlásit,“ dodala Blanka Štarmanová.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ