MMF půjčí Mongolsku na reformy 5,5 miliardy dolarů

25.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 25. května (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) půjčí Mongolsku 5,5 miliardy dolarů (130 miliard Kč) na reformy. Ty mají snížit schodek rozpočtu, nastartovat ekonomický růst a snížit závislost na vývozu surovin. Jde o jeden z největších úvěrů v historii fondu v poměru k výkonu ekonomiky.

Během tří let fond uvolní 434 milionů dolarů, další podporu až do výše 3 miliard dolarů zemi poskytnou Asijská rozvojová banka, Světová banka, Japonsko, Jižní Korea a Čína. Mongolští představitelé se zavázali, že zvýší daň z příjmu, z pohonných hmot a další daně a že zvednou věk odchodu do důchodu, píše agentura AP.

\"Jedná se o jeden z největších programů v historii MMF v poměru k hrubému domácímu produktu,\" uvedl zástupce MMF v Mongolsku Neil Saker na tiskové konferenci v Ulánbátaru. Kritici si často stěžují, že podmínky půjček MMF poškozují chudé a brzdí hospodářský růst. Fond se brání, že dohoda obsahuje \"významné záruky na ochranu těch, kteří jsou nejzranitelnější\". Jde například o program na podporu dětí a program potravinových poukázek.

Mongolsko v letech 2011 až 2013 zažívalo silný hospodářský růst, který podporoval příliv zahraničních investic a zájem investorů o těžbu nerostných zdrojů. Od loňska je ale země v krizi, za kterou jsou nadměrné výdaje vlády a pokles příjmů z vývozu surovin. Další ránu hospodářství zasadily dva roky po sobě mimořádné mrazy, kvůli kterým uhynuly statisíce kusů dobytka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK