Ministerstvo zemědělství chce o devět miliard více než letos

25.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Ministerstvo zemědělství nesouhlasí s návrhem státního rozpočtu na příští rok, který předložil bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO). Chce o devět miliard korun více než letos, sdělila dnes ČTK mluvčí MZe Markéta Ježková. Ministerstvo financí v návrhu počítá pro resort zemědělství naopak se snížením peněz o 4,93 miliardy na 47 miliard korun.

Ministerstvo vedené lidovcem Marianem Jurečkou by chtělo peníze zejména na spolufinancování evropského Programu rozvoje venkova, na národní dotace do zemědělství, na peníze pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond a na národní podpory pro lesní a vodní hospodářství.

První návrh státního rozpočtu na příští rok ministerstva financí počítá meziročně s růstem výdajů u většiny ministerstev a dalších státních úřadů. Největší růst, o 32,6 miliardy Kč, je u ministerstva práce a sociálních věcí, následuje ministerstvo školství s růstem o 11,7 miliardy Kč. Naopak největší pokles v absolutní částce je u ministerstva dopravy, a to o 12 miliard korun.

Koaliční sociální demokraté dnes uvedli, že návrh rozpočtu je šitý horkou jehlou. Podle ministrů za ČSSD chybí miliardy mimo jiné na spolufinancování fondů EU nebo na investice. Více peněz požadují ministryně školství Kateřina Valachová, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík i ministr vnitra Milan Chovanec.

Ministerstvo financí kritiku ČSSD odmítlo, podle ministerstva ČSSD jen mate veřejnost. Všechny priority zmíněné sociálními demokraty návrh obsahuje, uvedlo ministerstvo. Proti kritice ČSSD se ohradil i Babiš, který návrh rozpočtu připravil.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK