JLR: Slovenský příspěvek k investici firmy odpovídá pravidlům EU

25.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. května (ČTK) - Slovenský státní příspěvek k investici britské automobilky Jaguar Land Rover (JLR) v zemi je v souladu s pravidly Evropské unie. Britská firma to dnes uvedla v reakci na to, že Evropská komise zahájila ve středu podrobné vyšetřování slovenského plánu poskytnout JLR 125 milionů eur (3,3 miliardy Kč) na investici do nového závodu u Nitry.

\"Slovenská nabídka státní pomoci odpovídá směrnicím komise pro regionální pomoc,\" citovala firmu agentura Reuters. Automobilka dodala, že slovenská nabídka pomoci byla nezbytným faktorem v rozhodování firmy, zda tuto investici umístit do Evropy, nebo do Mexika.

Rovněž slovenská strana komisi sdělila, že bez slíbené pomoci by se investice automobilky realizovala mimo Evropskou unii. Komise však uvedla, že bude muset přezkoumat indicie, podle kterých měla státní podpora přimět společnost, aby dala Slovensku přednost před jinou členskou zemí EU, což by odporovalo pravidlům EU o státní pomoci. Slovensko označilo postup komise za obvyklý a přislíbilo, že bude spolupracovat.

Továrna u Nitry s kapacitou 150.000 vozidel ročně by měla zahájit provoz v příštím roce. Největší britská automobilka je od roku 2008 součástí indické společnosti Tata Motors.

O továrnu se podle dřívějších informaci kromě Slovenska a Mexika ucházely také Česko, Polsko, Maďarsko a Turecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK