Ceny ropy po prodloužení dohody o omezení produkce prudce klesly

25.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích reagovaly prohlubujícím se poklesem na dnešní rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další zhruba desítky zemí o prodloužení dohody o omezení těžby. Tento krok se na trhu všeobecně očekával a ceny na něj reagovaly už v minulých dnech; investory dnes podle agentury Reuters zklamalo, že se nenaplnily signály výraznějšího snížení těžby.

Severomořská ropa Brent kolem 18:15 SELČ spadla o 4,5 procenta na 51,58 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ztrácela v té době 4,9 procenta a sestoupila na 48,92 dolaru. Propad se prudce prohloubil po oficiálním potvrzení výsledku dnešní schůzky OPEC a poté, co se k dohodě připojily nečlenské země.

Zástupci OPEC podle očekávání rozhodli prodloužit dohodu o omezení své těžby o devět měsíců do března příštího roku a k dohodě se připojili i signatáři původní smlouvy z řad nečlenských zemí v čele s Ruskem. Bude tak pokračovat stav, kdy OPEC a další země v prvním pololetí dodávaly na trh o zhruba 1,8 milionu barelů denně méně ropy než loni na podzim.

Před dnešním jednáním se ale objevily náznaky, že státy by mohly přistoupit k prohloubení těžebních škrtů. To ale ministři označili za zbytečné, protože nynější úroveň redukce by podle jejich mínění měla snížit zásoby na světovém trhu dostatečně. Výraznější snížení těžby by navíc mohlo motivovat americké těžaře, kteří účastníky dohody nejsou, k dalšímu zvyšování produkce.

Dohoda loni v prosinci přispěla k vytlačení cen ropy nad 50 dolarů za barel, dál už ale ceny vzhledem k nadále vysokým zásobám nerostly. Saúdská Arábie a Rusko se proto v polovině května shodly na potřebě dohodu prodloužit o dalších devět měsíců, aby se zásoby konečně podstatně snížily a tím se obnovila rovnováha na trhu.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 51,58 53,96 New York - Nymex WTI červenec 48,92 51,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK