ÚOHS loni zahájil 15 sankčních řízení, pokuty byly nižší

26.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. května (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni zahájil 15 sankčních řízení, o rok dříve jich bylo pouze devět. Naopak ale klesla výše uložených pokut. Z více než dvou miliard v roce 2015 klesly sankce za porušování pravidel hospodářské soutěže na necelých půl miliardy. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK úřad poskytl.

\"Ve srovnání s posledními roky je evidentní, že se úřad své role jakožto strážce hospodářské soutěže ujímá aktivněji. Začíná se tak přibližovat například svým kolegům na Slovensku, kteří v roce 2015 zahájili 18 správních řízení z moci úřední,\" uvedl Jitka Linhartová z advokátní kanceláře Schoenherr.

ÚOHS dlouhodobě uvádí, že jeho prioritou je potírání kartelů. Loni v této oblasti otevřel deset případů, o rok dříve jich bylo devět. K tomu ale zahájil tři případy stíhání údajného zneužití dominantního postavení firem. K tomu přidal dvě nová řízení ohledně chování orgánů veřejné správy, což je nová kompetence, kterou úřad má.

\"Doufejme, že se ÚOHS zbaví své nálepky nejneaktivnějšího soutěžního úřadu v Evropě a bude pokračovat v této vzrůstající tendenci,\" dodala Linhartová.

Celkem loni ÚOHS uložil na základě prvostupňových rozhodnutí pokuty ve výši 466 milionů korun. O rok dříve to bylo sice přes dvě miliardy, tehdy se ale šlo zejména o jediný případ velkého kartelu stavebních firem.

Zástupci ÚOHS loni uváděli, že tato instituce bude přísnější než dosud. Úřad chystá novou metodiku ohledně udělování pokut. Jedním z důvodů je fakt, že současné sankce vůči obratu pokutovaných firem jsou vedle Malty nejnižší v Evropské unii. Nová metodika by měla být nejen přísnější, ale i flexibilnější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK