Dolar těží z potíží libry a růstu amerického HDP

26.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. května (ČTK) - Americký dolar dnes vystoupil na týdenní maximum. Pomohl mu oproti očekáváním vyšší růst amerického hrubého domácího produktu (HDP) a ztráty britské libry, která doplatila na pád volebních preferencí vládnoucích konzervativců.

Kolem 18:30 SELČ dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši předních světových měn, přidával 0,27 bodu, tedy 0,3 procenta na 97,39 bodu. Euro vůči dolaru oslabovalo o 0,4 procenta na 1,1172 USD. Během dne se dostalo i na týdenní minimum 1,1161 USD. Libra vůči dolaru ve stejnou dobu odepisovala 1,2 procenta na 1,2792 USD.

Podle dnes zveřejněných upravených údajů rostl americký HDP v prvním čtvrtletí tempem 1,2 procenta. Růst tak sice oproti 2,1 procenta v předešlému kvartálu zvolnil, ale dnešní zpřesněné údaje jsou mnohem lepší, než předběžná čísla z konce dubna, podle nichž HDP v celoročním přepočtu stoupl jen o 0,7 procenta.

\"Hodnota HDP byla příjemným překvapením,\" řekla agentuře Reuters analytička Sireen Harajliová z newyorské pobočky japonské banky Mizuho s tím, že trhy tak velkou revizi nečekaly. \"(Nový údaj o HDP) potvrzuje domněnku, že slabší výkon ekonomiky byl pravděpodobně pouze přechodný.\"

Britská libra dnes byla pod dvojím tlakem. Ztratila celé jedno procento a ocitla se na měsíčním minimu vůči dolaru, když vešlo ve známost, že náskok britské konzervativní strany před opozičními labouristy se necelé dva týdny před volbami snížil na pouhých pět procentních bodů.

Trhy po oznámení britské premiérky, že chystá mimořádné volby, libře věřily, britská měna od té doby posílila o téměř čtyři procenta. Mělo se zato, že premiérka Theresa Mayová volby hladce vyhraje a posílí svou pozici před začátkem vyjednávání o vystoupení Británie z Evropské unie.

Dolů libře pomohly i čtvrteční údaje o větším zpomalení britské ekonomiky ve čtvrtletí, než se původně odhadovalo. Britské hospodářství v prvním čtvrtletí vzrostlo jen o 0,2 procenta, tedy nejpomalejším tempem za poslední rok. Tamní statistický úřad tak opravil svůj odhad z konce dubna, podle kterého tempo růstu činilo 0,3 procenta.

vjn šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK