Kvůli výpadku systémů BA zavládl na londýnských letištích chaos Víkendové shrnutí.

28.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. května (ČTK) - Desítky letů zrušily o víkendu aerolinky British Airways (BA) kvůli výpadku počítačových systémů. Opatření způsobilo chaos na londýnských mezinárodních letištích Heathrow a Gatwick, v jejichž halách se shromáždily tisíce cestujících. Společnost nemá důkaz, že by výpadek byl zaviněn kybernetickým útokem. Problém se nejspíš týkal energetického zdroje. Dnes se aerolinkám podařilo vrátit do provozu značnou část systémů, podle ředitele Alexe Cruze je ale nadále třeba počítat s rušením spojů.

Kvůli výpadku se na obou letištích tvořily o víkendu dlouhé fronty. Řada letů měla zpoždění, desítky byly zrušeny úplně; rušení spojů se dotklo i Prahy. Ředitel BA Cruz se v neděli cestujícím omluvil a nabídl kompenzace. Zároveň je vyzval, aby kvůli přeplněnosti terminálů nechodili na letiště Heathrow dříve než 90 minut před odletem svého spoje.

Cestujícím aerolinky také doporučily, aby před cestou na letiště zkontrolovali svůj let na stránkách www.ba.com, nebo na stránkách letišť Heathrow a Gatwick.

V sobotu zavládl na letištích chaos, řada lidí se kvůli výpadkům musela vracet úsekem kontroly palubních lístků a zavazadel, aby si mohli zpátky u odbavovacích přepážek znovu rezervovat místa v letadlech. Někteří ale uvízli už přímo v letadlech a dlouhé hodiny čekali na letištní ploše.

V neděli se situace uklidnila. Podle ředitele BA Cruze se mnoho počítačových systémů podařilo zprovoznit, cestující ale musejí stále počítat s rušením letů a zpožděním. Z letiště Heathrow by dnes chtěla společnost vypravit všechny naplánované dálkové lety. U letů na kratší vzdálenosti ale stále bude docházet k rušení.

BA je další leteckou společností postiženou problémy s počítačovým systémem. Minulý měsíc stejné potíže zažila německá společnost Lufthansa a francouzská Air France, které rovněž dlouho nebyly s to odbavit své cestující. Loni v srpnu kolabovala počítačová síť amerických aerolinek Delta. Británii výpadek postihl na začátku prodlouženého víkendu.

Rušení letů se dotklo i Letiště Václava Havla v Praze. Sobotní večerní lety British Airways byly zrušeny, stejně jako dva dnešní přílety a jeden odlet. Dvě ranní linky na londýnské letiště Heathrow odletěly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK