Developeři: Nové byty v Praze letos zdraží o čtyři procenta

29.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. května (ČTK) - Téměř 80 procent developerů chce letos v Praze zvýšit ceny nových bytů, v průměru o čtyři procenta. Stejným tempem by ceny v hlavním městě měly meziročně vzrůst i v roce 2018. Vyplývá to ze studie, kterou zpracovala analytická společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou firmou KPMG ČR. Výsledky studie, do které se zapojilo přes 40 developerů, zveřejnil na dnešní konferenci ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

\"V příštích několika letech v Praze s největší pravděpodobností ceny výrazně vzrostou. Důvodem bude převis poptávky nad nabídkou, který bude způsoben nedostatkem projektů. Důvodem je dlouhodobý tragický stav v legislativě povolovacích procesů, liknavý, alibistický a leckdy i šikanózní postup úřadů a politických subjektů vůči žadatelům o stavební povolení,\" uvedl obchodní ředitel firmy Abbey Pavel Satorie.

Nabídka nových bytů podle developerů letos v Praze poklesne meziročně o dvě procenta. Naopak poptávka se zvýší o 5,5 procenta a převýší tak nabídku o 7,5 procentního bodu. \"Na trhu bude stále docela horko, protože nabídka nových rezidenčních nemovitostí je v Praze velmi nízká,\" doplnil generální ředitel skupiny Crestyl Omar Koleilat.

Podle údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci března meziročně vzrostla o 19,2 procenta na 72.131 korun za metr čtvereční. Developeři v Praze prodali v prvním čtvrtletí 1350 nových bytů, meziročně o 15,6 procenta méně. Zásoba dostupných bytů klesla o 34,3 procenta na 3450. Zatímco v Česku se podle ČSÚ v prvním čtvrtletí začalo stavět meziročně téměř o polovinu více bytů v bytových domech, v Praze jejich počet už rok a půl meziročně klesá.

\"Cenová hladina je je již poměrně vysoko. Nicméně i letos očekáváme, že ceny i nadále porostou. I když už mírněji, řekněme o pět procent,\" dodal majitel Central Group Dušan Kunovský.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK